Barbie bebek, çıkışından itibaren büyük bir başarı elde etti ve kısa sürede dünya genelinde çok popüler oldu. Barbie, kız çocukları için rol model ve hayal gücü kaynağı haline geldi. O dönemde çocuklar için sunulan geleneksel oyuncaklardan farklı olarak, Barbie bebeğin kariyerleri olan birçok mesleği temsil eden çeşitli kostümleri ve aksesuarları vardı. Bu sayede çocuklar, kendi hayatlarında başarılı olma ve istedikleri mesleklere sahip olma hayallerini Barbie aracılığıyla canlandırabiliyorlardı.
Ancak Barbie bebeğin de eleştirildiği yönler de oldu. Bazı eleştirmenler, Barbie'nin vücut ölçülerinin gerçekçi olmayışını ve kadın bedenini olumsuz etkilemesini eleştirdi. Bu eleştiriler üzerine zamanla Barbie bebeğin fiziksel görünümünde değişiklikler yapıldı ve çeşitli beden tipleri sunuldu.
Zaman içinde Barbie bebek değişerek ve evrim geçirerek günümüzdeki modern görünümüne kavuştu. Barbie bebekler artık daha kapsayıcı ve çeşitli beden tiplerine, etnik kökenlere ve kariyerlere sahip karakterler sunuyor. Peki Barbie Bebek Nasıl Ortaya Çıktı? Barbie Bebek Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey.....
Barbie Bebek Kimden Esinlendi?
Ruth Handler kızını ve arkadaşını oyun oynarken görmüş ve Barbie bebekler fikrinin temelini atmıştır. Barbie Ruth Handler’ın kızından esinlenilmiştir. Oyuncak bebekler Ruth Hadndler’ın kızı Barbara Handler’ın isminden esinlenilerek Barbie adını almıştır.
Barbie Bebekleri Kim İcat Etti?
Barbie bebekler Mattel şirketi başkanı iş insanı Ruth Handler tarafından icat edildi ve 9 Mart 1959'da New York Oyuncak Fuarı'nda tanıtıldı. O günden bu yana fazlasıyla çeşitlenen, ilgi duyulan ve birçok sektörde kendine yer bulup ilham olan ikonik bir oyuncak bebek olan Barbie hayatlarımızda yer buldu.
Barbie Bebekler Nasıl Ortaya Çıktı?
Barbie bebeklerin ortaya çıkış hikâyesi olarak Ruth Handler'ın kızı ve arkadaşının küçük oyuncak bebeklerine yetişkin insanların rollerini vererek oynadıklarını görmesi üzerine üretildiği anlatılır. Günümüze kadar popülerliğini arttırarak devam ettiren Barbie ilk olarak 9 Mart 1959'da New York Oyuncak Fuarı'nda Barbara Millicent Roberts adıyla tanıtıldı. Barbie piyasadaki ilk yıllarında güzel, tatlı ve gerçek olarak pazarlandı. Zamanla piyasada değeri artan ve ilgi odağı haline gelen Barbie bebekler piyasada daha farklı sıfatlarla öne çıkmaya başladı. Bu sıfatlar yeni, muhteşem, sihirli, güzel şeklinde çoğalmaya ve mükemmelleşmeye başlarken Barbie’nin evreni de genişlemeye başladı. 2021 yılına geldiğimizde Barbie bebekler artık kendi başına değil evreniyle bir bütün haline gelmiş ve yaşam tarzıyla, kendi stiliyle ön plana çıkarak Barbie Evreni şeklinde pazarlanmaya başlamıştır. Bu evrende Barbie’nin Rüya Evi, karavanı, eşyaları, elbiseleri ve arkadaşlarıyla Barbie’nin değişen yaşam tarzına vurgu yapılır.
Kapitalizmin çarklarından biri olan Barbie bebekler kendi başına bir temsil olmakla beraber eşyalarıyla da öne çıktı. Farklı sektörlerde adından sıkça söz ettiren Barbie, evreni sayesinde moda başta olmakla beraber güzellik sektöründe de fazlaca söz sahibi olmaya başladı.
Barbie ve Güzellik Algısı
Barbie ve ona yüklenen mükemmeliyetçi sıfatlar, Barbie’nin rüya yaşamı zamanla eleştirilere maruz kaldı. Barbie bebek gibi olmak düşüncesi gündeme geldi ve bu düşünce göz önüne alınıp boyutları gerçek insan boyutlarıyla karşılaştırıldığında imkansıza yakın bir sonuç ortaya çıktı. Barbie ve ona yüklenen sıfatlarda öne çıkan temel algılar vardı. Barbie ve onun kalıplaşmış sarı parlak saçları ve bedeni en çok ön çıkan ve eleştiriye maruz kalan özellikleriydi. Bunun yanı sıra Barbie’nin pazarlanışında her zaman “mükemmel” olarak tasvir edilen ve hep aynı görünüme sahip olan kalıplaşmış bir imajı vardı. Bu durum da tek tip olan ikonik bebeğin aldığı eleştiriler sayesinde çeşitlenmesini sağladı.
1968 yılında döneme damgasını vuran Eşit Haklar Hareketi göz önüne alınarak Barbie bebekleri ilk siyah bebeği olan Christie’yi piyasaya sunar ve büyük ilgi toplar. 2016 yılında artık Barbie bebekleri Mattel firmasının aldığı kararla yıllar boyu sürdürdüğü tek tip bebek anlayışını geliştirerek birçok farklı bebek üretimine başlar. Barbie ve Barbie’nin arkadaşları olarak gittikçe çeşitlenen bebekler büyük bir ilgiyle karşılanır. Farklı boyutlarda, ten renklerinde, vücut hatlarında, etnik kimlikte, fiziksel hastalığa sahip veya uzvu ve saçları olmayan Barbie bebekler üreten şirket birçok kişiye özellikle de çocuklara ilham olmuştur. Gittikçe farklılaşan ve çeşitliliği artan bu bebekler aynı zamanda mesleki alanda da çeşitlenmiş, ünlü rol model kadınların bebekleri de yapılmıştır. Örnek olarak ülkemizden paralimpik yüzücü sporcumuz Sümeyye Boyacı ve senarist Gülse Birsel’in Barbie bebekleri verilebilir.
Sonuç olarak kusursuza yakın, mükemmel anlayışına sahip olan ve uzun yıllar bu anlayışı sürdürerek eleştirilere maruz kalan Mattel şirketi değişime ve toplumsal yapıya uyum sağlamak adına kendini geliştirmek zorunda kaldı. Bu gelişim beraberinde aldığı eleştirilerle tek tip algının değişimine ve toplumsal yapıya daha uygun olacak ve farklılıkları kucaklayacak bir yapıya bürünmesini sağladı.