Yargıtay kararlarına göre, nafaka ve SGK borçları gibi belirli durumlarda emekli maaşından dörtte bir oranında kesinti yapılabiliyor. Bu kesintiler haricinde, emekli maaşları kanunlarla koruma altında.
EMEKLİ MAAŞINA HACİZ GETİREN 3 DURUM
Yargıtay’ın kararlarına göre, emekli maaşını teminat göstererek kredi çeken emeklilerin, kredi ödemelerini aksatmaları halinde bile bankalar maaşa bloke koyamaz. SGK’dan alınan emekli, dul, yetim ya da sakatlık maaşlarının haczi ve blokesi kanunen engellenmiştir. Ancak bu yasağın üç önemli istisnası bulunmaktadır: nafaka borçları, vergi borçları ve borçlunun muvafakati.
Bu üç durum dışında, emekli maaşına haciz konulamaz. Emeklilerin, muvafakatnameyi imzalarken dikkatli olmaları büyük önem taşır. Böyle bir muvafakat sonucu maaşlarına bloke konulursa, emekliler yasal itiraz haklarını kullanarak blokeyi kaldırabilirler. Ayrıca, muvafakat iptaliyle haciz kaldırma davası açarak maaş üzerindeki haczi tamamen ortadan kaldırmak mümkündür. İcra Mahkemeleri’ne başvuruda bulunarak yaşlılık maaşına konan haciz kararını iptal ettirme hakkına sahipsiniz.
EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞANLAR DİKKAT!
Sözcü gazetesinde yer alan bir habere göre, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise maaş kesintisi riskidir. Türkiye’de 16 milyondan fazla kişi SGK’dan maaş alırken, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin sayısı da oldukça yüksektir. Ancak, emekli olarak çalışırken sigorta prim kodlarının yanlış kullanılması, maaş kesintisine yol açabilir. Emeklilerin sigortaları işverenler tarafından "02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi" üzerinden kaydedilmelidir. Yanlışlıkla "01 kodlu Tüm Sigorta Kolları" kullanılırsa, emekli maaşı kesintiye uğrayabilir. Bu kod farkı, ödenen prim türünü belirler ve yapılan bir hata maaşınızı riske sokabilir. Bu yüzden emeklilerin, maaşlarının haciz veya kesinti ile karşılaşmaması için dikkatli olmaları ve yasal haklarını takip etmeleri son derece önemlidir.