"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9363 %-0.03
41,0249 %-0.06
3.821,38 % 0,26
3.204.082 %1.617
İşçi Haber Yaşam Şevval orucu nedir, Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur? 2025 Şevval ayı ne zaman başlıyor ve bitiyor?

Şevval orucu nedir, Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur? 2025 Şevval ayı ne zaman başlıyor ve bitiyor?

Şevval, Hicri takvime göre yılın 10. ayıdır. 1 Şevval Ramazan Bayramı’nın ilk günü iken, 3 Şevval son günüdür. Şevval ayı 6 gün orucunun ne zaman tutulacağı, ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Diyanet kaynaklarına göre Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmeyecek olan Şevval orucu peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabiliyor. Şevval orucu nedir, Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur? 2025 Şevval ayı ne zaman başlıyor ve bitiyor? İşte Diyanet bilgisi…

Okunma Süresi: 2 dk

Hicri takvime göre yılın onuncu ayı olan Şevval, Ramazan ayının hemen ardından gelir. 2025 yılı itibariyle Şevval ayı 30 Mart Pazar günü başlamış olup, 1 Nisan Salı günü sona erecektir. Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günüyle başlar ve bayramın üçüncü günü tamamlanır.

Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?

Ramazan ayının ardından Şevval ayında altı gün oruç tutmak önerilen bir ibadet olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), Şevval orucunun faziletiyle ilgili olarak şu hadisi buyurmuştur:

"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204 [1164])

Bu oruç, ardı ardına tutulabileceği gibi, günlere yayarak da tutulabilir. Ancak orucun kabul edilmesi için niyet edilmesi gerekmektedir.

Şevval Orucu Kazaya Sayılır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Şevval orucu nâfile bir oruçtur ve Ramazan ayında tutulmayan oruçların yerine geçmez. Yani, Ramazan'da tutulmayan farz oruçlar ayrıca kaza edilmelidir. Bir oruç için hem kaza hem de nâfile niyeti bir arada edilemeyeceğinden, Şevval orucu tutulurken sadece birine niyet edilmesi gerekir.

Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazasını tutmak isteyenlerin, bu niyetle oruç tutması Şevval orucundan ayrı düşünülmelidir. Şevval orucu, Ramazan'da tutulamayan oruçların yerine geçmez, ancak bireyin manevi kazancını artırmak için önemli bir fırsat olarak görülmektedir.

Şevval Orucunun Faziletleri

Şevval orucu, Ramazan orucunun tamamlayıcısı olarak görülür ve bu ibadeti yerine getirenlerin yıl boyunca oruç tutmuş gibi sevap kazanacakları belirtilir.

Bu ayın manevi atmosferinden faydalanmak isteyenler, Ramazan Bayramı'nın bitimiyle birlikte istedikleri günlerde Şevval orucunu tutabilirler. Oruç peş peşe altı gün boyunca tutulabileceği gibi, ara verilerek de yerine getirilebilir.

Şevval orucu, bireyin manevi olarak kendini yenilemesine, ibadetlerini pekiştirmesine ve Allah'a yakınlaşmasına vesile olan bir ibadet olarak öne çıkmaktadır.