YÖK, yurt dışı diploma denkliğini onaylamadığı için üniversite diplomalarını Türkiye'de kullanamayan yaklaşık 65 bin üniversite mezunu bir çözüm bulunmasını isteyerek yetkililere sesleniyor.

Yükseköğretim Kurulu'nun Türkiye'nin imzaladığı Lizbon Sözleşmesi'ne rağmen diplomalarını tanımadığını belirten mağdurlar, mezun olmalarının ardından ülkelerine dönerek mesleklerini icra edemiyorlar. 

Geçimini sağlamak için yıllarca eğitimini aldıkları meslekler yerine geçici ve üniversite diploması istemeyen işlerde çalışmak zorunda kalan denklik mağdurları Twitter'da bir araya gelerek etkinlik düzenliyor. Neredeyse her akşam yetkililere seslenmek için tek yürek olan denklik affı mağdurları artık bir çözüm bekliyor.

Seçim öncesi Meclis'in kapanmasına günler kalmışken torba yasadan müjdeli bir haber bekleyen denklik mağdurları yetkililere seslenmeye devam ederken, cumhurbaşkanı adaylarına yaşadıkları mağduriyetin giderilmesinde seçimde kullanacakları oy üzerinde de etkisi olacağını belirtiyorlar.

DİPLOMA DENKLİK SORUNU NEDİR?

YÖK denkliği, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade etmektedir. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgedir.

''DENKLİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ÇOK BASİT''

ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak denklik mağduriyetinin çözümü hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu Lizbon Sözleşmesi'ne istinaden yurt dışındaki birçok ülkeye YÖK'ten alınan tanınırlık yazılarına istinaden okumaya giden öğrenciler; okullarını bitirip geri döndüklerinde çeşitli bahaneler ile denklik noktasında, 2547 Sayılı kanuna istinaden kurulan, YÖK'ün hukuksuz kararları ile karşı karşıya kalmıştır. YÖK; Uluslararası anlaşma olan Lizbon Sözleşmesi'ni hiçe sayarak verdikleri kararlar neticesinde Türk gençlerini mağdur ederek devletine küstürmeye çalışmaktadır.

...Aslına bakıldığında denklik sorununun çözümü çok basit. Ülkemizin de taraf olduğu Lizbon Eğitim Sözleşmesi gereğince, YÖK’ün tanıdığı okullardan mezun olan öğrencilerin yine aynı sözleşmeye istinaden ve taraf olan ülkelerinde uyguladığı şekilde, kurulacak intibak komisyonlarının incelemesi akabinde (FETÖ & PDY ve sair terör örgütleri ile iltisaklı ve irtibatı bulunmayanlar için) denklik sorunu nedeniyle mağduriyet yaşanmışlık göz önüne alınarak, eğitim düzeyleri karşılaştırma yapılarak Fark Dersi ve Staj eğitimi şeklinde bir üniversitede tamamlatılarak haklarının verilmesi şeklinde yapılabilir.''

DİPLOMA DENKLİK MAĞDURLARI DERNEĞİ KURULDU!

Diploma Denklik Mağdurları Derneği Başkanı Ahmet Özdemir ise, mağdur olan binlerce kişinin mağduriyetini gidermek ve seslerini duyurmak için Diploma Denklik Mağdurları Derneği'ni kurduklarını belirtti.

Dernek üyeleri, "Bizler, uluslararası eğitim anlaşması olan Lizbon Sözleşmesi gereği Yurt dışında Lisans Eğitimi almış; ancak YÖK tarafından hukuka aykırı ve başına buyruk şekilde Diploma Denklik hakları gasp edilmiş, sayıları 100.000’i bulan, Kamuoyunda Diploma Denklik Mağdurları olarak bilinen bir topluluğuz. Amacımız, YÖK’ÜN yürürlükte bulunan Lizbon Anlaşmasına, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 90. Maddesi gereği uygun davranarak, anlaşmaya taraf olan diğer ülkelerde olduğu gibi bizim kendi öz yurdumuzda da hakkımız olan diploma denkliklerinin tarafımıza verilmesidir.

Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz? Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz?

Yıllardır YÖK’ün Diploma Denklik konusunda keyfi uygulamaları neticesinde geride 100.000’e yakın mağdur ordusu bıraktığı bilinmesi gerekir. Bu hukuksuz uygulamalar ile hakkımız olan denkliklerimize kavuşma mücadelemizde, tüm diploma denklik mağdurlarının bir çatı altında toplanması için tüzel bir kişiliğe ihtiyaç hasıl olmuştur. Bu vesile ile Tüm mağdurları kucaklayan, aynı çatı altında birleştiren ve hakkımız olan Diploma denkliklerimizin tarafımıza verilmesi için hep beraber, el ele, kol kola çalışacağımız DİPLOMA DENKLİK MAĞDURLARI DERNEĞİ 24.08.2022 Tarihi itibariyle kurulmuştur.

YÖK tarafından gerçekleştirilen bu haksızlığın en kısa sürede sonlandırılması ve sayıları 100.000’i bulan bizlerin bu mağduriyetinin giderilerek; en temel insani hak olan eğitim ve çalışma hakkımıza kavuşmamızı temenni eder kamuoyuna saygıyla bildiririz." dedi.

Yüz bini aşkın kişi denklik affı gelmesini bekliyorken yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.