"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,3179 %0.07
36,9872 %-0.06
2.280.542 %-0.919
3.017,47 -0,35
Ara
İşçi Haber Dünya AB'den Ukrayna kararı: Geçici korumanın süresi uzatıldı

AB'den Ukrayna kararı: Geçici korumanın süresi uzatıldı

AB Dönem Başkanı Belçika'nın Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Aktarılanlara göre, Ukraynalılara sağlanan geçici korumanın süresini uzatıldığı öğrenildi.

Yapılan açıklamalardan edinilen bilgiye göre Avrupa Birliği (AB), savaştan kaçan Ukraynalılara geçici koruma sağlanmasını öngören AB Geçici Koruma Yönergesi'nin geçerlilik süresini 2026 yılına kadar uzatma kararına vardı. 

"ORADAKİ DURUMUN GÜVENLİ OLMADIĞI AÇIKTIR"

İçişleri bakanlarının, AB Komisyonunun savaştan kaçan Ukraynalılara sağlanan geçici korumanın süresinin 4 Mart 2025'ten 4 Mart 2026'ya kadar uzatılması yönündeki teklifini kabul ettiğini söyleyen Moor, şu ifadelerde bulundu:

"Ukrayna'da bombalar düşmeye devam ettiği sürece oradaki durumun güvenli olmadığı açıktır. Ve üye ülkeler bu saldırıdan kaçan insanları korumak için ne gerekiyorsa yapacaktır." 

Devamında ise Moor, alınan kararla bakanların "Ukrayna ile dayanışmalarını sürdürdüklerini gösterdiğini" aktardı.

YÖNERGE İLK KEZ UKRAYNALILAR İÇİN HAREKETE GEÇİRİLMİŞTİ

AB, savaşın başlamasının akabinde Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan kaçanların sayısının hızla artması üzerine 2001'de çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesi'ni Mart 2022'de ilk kez harekete geçirmişti.

Halihazırda 4,2 milyon Ukraynalı, AB ülkelerinde geçici korumadan faydalanabiliyorken, söz konusu yönerge kapsamında Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma izni alabilme, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilme ve iş bulup çalışabilme imkanlarından da faydalanabiliyor.

Öte yandan Ukraynalılara sosyal refah, barınma ve geçim yardımı gibi imkanlar da sunuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *