Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 2024'ün son çeyreğine ait nihai büyüme verilerini açıkladı. Almanya'nın gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH), mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 oranında daraldı. Destatis, bu daralmanın 30 Ocak'ta yüzde 0,2 olacağı yönünde bir öngörüde bulunmuştu.
Alman ekonomisi, 2023'ün son çeyreğine göre yüzde 0,4 daralma yaşadı. 2023 yılı boyunca ise ekonominin ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme, ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 daralma ve üçüncü çeyreğinde ise yüzde 0,1 büyüme kaydedilmişti.
Almanya'nın ekonomisi, 2024'ün tamamında yüzde 0,2 küçüldü. Bu da Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların etkisiyle, ülkenin iki yıl üst üste küçülmesine neden oldu. Almanya, son olarak 2002-2003 döneminde benzer bir ekonomik resesyon yaşamıştı.
Son çeyrekte, özel ve kamu tüketici harcamalarında artış yaşanırken, dış ticaret ise olumsuz etkiler aldı. İhracat, önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 azalarak Mart 2020’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. İthalatta ise yüzde 0,5’lik bir artış gözlendi. Dış ticaret, büyümeyi 1,2 puan yavaşlattı.
cihaz ve taşıtlar düşüşte
Tüketici harcamaları yüzde 0,1, kamu tüketimi ise yüzde 0,4 arttı. Özellikle makine, cihaz ve taşıtlar gibi ekipman yatırımlarındaki yüzde 0,3’lük düşüş dikkat çekti.
Alman Sanayi Federasyonu (BDI), 2024’te GSYH’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergileri dışında da yüzde 0,1 oranında düşeceğini öngörüyor. Ayrıca, Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK), Alman ekonomisinin 2024’te yüzde 0,5 küçülmesini bekliyor. Bu öngörülerin gerçekleşmesi halinde Almanya, tarihindeki en uzun ekonomik daralma dönemini yaşayacak.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede, kurulacak yeni koalisyon hükümetinin zorlu bir ekonomik ortamda göreve başlayacağına dikkat çekti. "Alman ekonomisi, durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor" denildi.