NATO müttefikleri, çarşamba günü politika planlarını gözden geçirirken Almanya'nın yeni hükümetinden güven verici bir mesaj aldı: Berlin, NATO'nun nükleer paylaşım anlaşmasının bir parçası olmaya devam edecek.
Koalisyon anlaşmasına göre Almanya, bazı müttefiklerinin korktuğu gibi ABD'den nükleer bombalarını Alman topraklarından çıkarmasını istemeyecek.
Böyle bir hareket bazı Almanlar arasında popüler olmuş olsa da, ittifakın Rusya ile ilişkilerinin Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en düşük seviyede olduğu bir zamanda NATO içinde bir çatlağı ortaya çıkarabilirdi.
NATO'NUN NÜKLEER PAYLAŞIMI NEDİR?
NATO'nun caydırıcılığının bir parçası olarak ABD, kendi nükleer silahlarına sahip olmayan tüm NATO müttefikleri olan Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye'de nükleer silahlar konuşlandırdı. Bir çatışma durumunda, bu ülkelerin hava kuvvetleri Amerikan nükleer bombalarını taşımak içindir.
Yaklaşık 20 ABD nükleer bombasının, Rheinland-Pfalz eyaletinin uzak bir bölgesindeki Alman hava üssü Buechel'de depolandığı tahmin ediliyor. Üs aynı zamanda Alman hava kuvvetlerine ait bir Tornado savaş uçağı filosuna da ev sahipliği yapıyor.
TORNADO SAVAŞ JETLERİNDEKİ SORUN NEDİR?
Alman hava kuvvetleri, 1980'lerden beri Tornado jetlerini uçuruyor ve bunların bakımı giderek daha pahalı hale geldi ve uçağı havada tutmak için yedek parça bulmak zorlaştı. Alman savunma bakanlığı jeti 2025 ve 2030 yılları arasında aşamalı olarak kullanmayı planlıyor.
Almanya'nın yeni koalisyonu, yasama döneminin başlarında bir yedek satın alacağını söyledi. Bu hamle olmadan, son Tornado 2030 civarında emekliye ayrıldığında Berlin nükleer paylaşımdan çekilecekti.
BAZI NATO MÜTTEFİKLERİNİN ENDİŞELERİ NELERDİ?
Yeni Alman hükümetine, Alman topraklarında ABD nükleer silahlarından kurtulmak isteyen bazı milletvekillerinin bulunduğu bir parti olan Sosyal Demokratlar başkanlık edecek.
Koalisyonun bir parçası olan Yeşiller'in de bu görüşü benimseyen bazı milletvekilleri var. NATO müttefikleri arasında, bu milletvekillerinin nükleer paylaşıma muhalefetleriyle galip gelebileceklerine dair endişeler vardı.
ALMANYA ÇEKİLSE NE OLABİLİRDİ?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta Berlin'e yaptığı ziyarette ittifakın nükleer paylaşımını "nihai güvenlik garantimiz" olarak nitelendirdi ve Almanya'nın anlaşmaya bağlı kalacağına güvendiğini de sözlerine ekledi.
Nükleer paylaşım aynı zamanda Almanya gibi bir ülkeye NATO'nun Nükleer Planlama Grubu şeklinde, ittifakta ilgili konuların tartışıldığı en üst masada yer veriyor.
Stoltenberg, Almanya'nın nükleer paylaşım anlaşmasından çekilmesi durumunda ABD nükleer silahlarının daha doğuya kaydırılabileceğini söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.