Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakyalı Türklerin karşılaştığı hukuki sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, eski Başbakan Yardımcısı ve anayasa hukuku profesörü Evangelos Venizelos’un 27 Mart 2025'teki konuşmasında, hukukun üstünlüğü, adalet sistemi ve ekonomik işleyişle ilgili yaptığı eleştirilerin önemine vurgu yapıldı.
Batı Trakyalı Türkler, Yunanistan’daki hukukun üstünlüğünün "ciddi tehdit altında" olduğunu belirtti. Siyasetin yargı üzerindeki etkisinin giderek daha belirgin hale geldiği ifade edilen açıklamada, özellikle yasa dışı dinlemeler ve Tempi'deki tren kazasıyla ilgili yaşanan hukuk skandalları ile siyasi baskıların yargıyı doğrudan etkilediği vurgulandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının İhlali
Açıklamada, Batı Trakya toplumunun derneklerine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararların 17 yıldır uygulanmadığına dikkat çekildi. Bu durum, ülkede hukukun üstünlüğünün sistematik olarak ihlal edilmesinin ve hukukun siyasallaştırılmasının en somut örneği olarak gösterildi.
Batı Trakya Türk Derneklerinin Kapatılması ve AİHM Kararları
1927’de kurulan İskeçe Türk Birliği (İTB), 1928’de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve 1936’da kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) gibi dernekler, adlarında "Türk" ifadesi geçtiği için 1980’li yıllarda kapatılmıştı. Yunanistan, Batı Trakya’daki azınlığı Lozan Antlaşması’nda “Türk” yerine "Müslüman" olarak tanımlamayı tercih etmişti.
AİHM, 2007 ve 2008 tarihlerindeki kararlarında, "Türk" ifadesi taşıyan Batı Trakya Türk derneklerinin kapatılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinin ihlali olduğuna hükmetmişti. Ancak Yunanistan, muhalefet partilerinin itirazları sonrasında, "Milli güvenlik söz konusu olduğunda karar uygulanmayabilir" şeklinde bir düzenleme ekleyerek, 2017’de söz konusu yasal düzenlemeyi onaylamıştı.