"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Dünya Çin'e Olimpiyat boykotu

Çin'e Olimpiyat boykotu

Çin, ulusların Olimpiyat boykotu için bedel ödeyeceği konusunda uyardı.

Çin, Pekin Kış Olimpiyatları'nı diplomatik boykot ilan eden ülkeleri hatalarının bedelini ödeyecekleri konusunda uyardı.

ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada, Çin'in insan hakları siciliyle ilgili endişeler nedeniyle Oyunlara hükümet temsilcileri göndermeyecek. Buna Uygur azınlık grubuna yönelik yaygın taciz iddiaları da dahildir. Bir sonraki Yaz Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Fransa, boykota katılmayacağını söyledi.

Kış Olimpiyatları Şubat ayında Pekin'de yapılacak. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "ABD, İngiltere ve Avustralya Olimpiyat platformunu siyasi manipülasyon için kullandı" dedi.

Çin devlet medyası çarşamba günü, Pekin'in "boykot konusunu abartan ABD'li ve Batılı politikacıları davet etmeyi asla planlamadığını" iddia etti.

ABD, Avustralya, Kanada ve İngiltere'nin ardından diplomatik boykot ilan eden ilk ülke 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach tarafından memnuniyetle karşılanan bu ülkelerin bu hareketi, sporcuların katılmasını engellemeye yetmiyor. "Hükümet yetkililerinin varlığı her hükümet için siyasi bir karardır, dolayısıyla IOC tarafsızlığı ilkesi geçerlidir" dedi.

Boykot eden ülkeler ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda gergin. ABD, Sincan bölgesindeki Uygurlara ve diğer Müslüman azınlık gruplarına uyguladığı baskıda Çin'i soykırımla suçladı. Çin, Sincan'daki gözaltı kampları ağının Uygurların ve diğer Müslümanların "yeniden eğitimi" için olduğunu söyleyerek tüm insan hakları ihlalleri iddialarını reddediyor.

İlişkiler ayrıca Hong Kong'daki siyasi özgürlüklere yönelik baskılar ve üst düzey bir hükümet yetkilisini cinsel saldırıyla suçlamasının ardından haftalarca görülmeyen Çinli tenisçi Peng Shuai hakkındaki endişeler nedeniyle gergin durumda.

Kanada ile ilişkiler, Çinli teknoloji devi Huawei ile üst düzey bir yöneticinin tutuklanması ve ardından iki Kanadalının Çin'de tutuklanması nedeniyle çalkantılı oldu. Üçü de bu yılın başlarında serbest bırakıldı.

Yeni Zelanda, salgın nedeniyle yetkililerini göndermiyor, ancak geçmişte Çin'deki insan hakları sorunlarıyla ilgili endişelerini de dile getirdi. Japonya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin Oyunları diplomatik boykot etmeyi düşündükleri söyleniyor.

İtalya, diplomatik boykota katılmayı planlamadığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında bir doping skandalı nedeniyle ülkesinin rekabet etmesi yasaklanmasına rağmen daveti kabul etti.

 

Bu haber BBC’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *