Fransız Macron yeni Almanya Başbakanı Scholz'u Paris'te karşıladı. Cuma günü gerçekleşen karşılamada iki AB liderinin blok içindeki ve ötesindeki krizlerle mücadele konusunda ortak bir zemin arayacakları bir çalışma toplantısı yapıldı.
Diplomatlar, toplantının Macron'a Fransa-Almanya ilişkilerinde Angela Merkel'in 17 yıllık Almanya lideri olarak ayrılmasının ardından Avrupa Birliği içinde daha üst düzey bir rol üstlenme fırsatı sunabileceğini söylediler.
27 ulustan oluşan AB'nin en büyüğü olan Almanya ekonomisinin büyüklüğü, herhangi bir Alman şansölyesine çok büyük bir etki sağlıyor.
Macron, Scholz'u Fransa'nın AB başkanlığınının önceliklerini ilerletmek için kullanmaya çalışacak. Paris, altı aylık dönem başkanlığını 1 Ocak'ta devralacak.
Cuma günü Elysee sarayına gelen Scholz, Macron tarafından karşılandı ve ardından basamaklarda ona eşlik ederek sırtını sıvazladı.
Fransız yetkililer, gündemin başında, ABD'li yetkililerin gelecek yılın başlarında bir Rus işgaliyle karşı karşıya kalabileceğine inandıkları Ukrayna üzerindeki gerilimler olacağını söylüyor. Moskova, Ukrayna'yı işgal etme planlarını reddediyor.
Macron, COVID-19 salgını sırasında eşi görülmemiş ortak AB çabalarını destekleyerek Alman geleneğinden kopan Scholz ile dostane bir ilişki geliştirdi.
Ancak iki lider, Almanya'nın Rusya'dan gaz ithalatı, Avrupa'yı nasıl koruyacağı ve Çin de dahil olmak üzere diğer büyük siyasi ve ekonomik rakiplerle ilişkiler gibi bazı kilit konularda anlaşmazlığa düştü.
Fransız-Alman koordinasyon çabalarından kaynaklanan algılanan dengesizlikler, diğer AB ülkelerini, kuzey mali muhafazakarların "Tutumlu Dörtlü" ve ya Doğu Avrupa'nın Visegrad grubu gibi küçük ittifaklar kurmaya sevk etti.
Paris'teki siyasi çalışmalar enstitüsü Sciences-Po'da Fransız-Alman ilişkileri uzmanı olan Marion Gaillard, "İyi geçinen bir çiftimiz olduğunda iyi... ama asla yeterli değil," dedi.
Diğer bir önemli konu, daha yeşil enerjiye geçişin nasıl finanse edileceği ve nükleer enerji ve doğal gazın AB tarafından yenilenebilir ve sübvanse edilebilir kaynaklar olarak kabul edilip edilemeyeceği.
Macron, Fransa'da yeni nükleer reaktörler inşa etmek istiyor, Almanya'nın bunları aşamalı olarak devre dışı bırakma planları iyi kurulmuş durumda. Ancak yeni Alman koalisyon anlaşması, Paris'in uzlaşmaya yer bıraktığına inandığı meseleden hiç bahsetmiyor.
Bu haber Reuters'dan alınmıştır.