Cumhurbaşkanı Yoon, artan gıda fiyatları, nüfusun hızla yaşlanması ve sağlık sektöründeki grevler yüzünden son dönemde sert bir şekilde eleştiriliyordu.
Güney Kore'de iktidardaki Halkın Gücü Partisi, seçimlerde uğradığı hezimetin ardından Başbakan Han Duk-soo ve parti lideri Han Dong-hoon görevlerinden istifa etti.
Bunun yanı sıra görev süresi 2027’de sona erecek Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un üst düzey danışmanları da istifasını sundu.
Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-hoon, düzenlediği basın toplantısında seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenmek için istifa edeceğini dile getirdi.
Han Dong-hoon, “Halkın tercihini kazanmaya yetmeyen partimiz adına halktan özür diliyorum." dedi.
Bu seçim sonuçlarının ardından muhafazakar Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, geriye kalan 3 yıllık görev süresini muhalif bir parlamento ile yürütmesi gerekecek. Siyasi uzmanlar Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol için "topal ördük" döneminin başladığı yorumunu yapıyor.
YÖNETİM SİSTEMİ CUMHURBAŞKANINA GENİŞ HAKLAR TANIYOR
Güney Kore’de yönetim sistemi cumhurbaşkanına ülke yönetiminde geniş haklar tanıyor.
Güney Kore’de siyasi uzmanlar son seçim sonuçlarının muhafazakar Yoon'un ülke yönetimindeki gücünü önemli ölçüde zayıflatacağı görüşünde.
Seul merkezli Başkanlık Enstitüsü Direktörü Choi Jin, Halkın Gücü Partisi'nin seçimi kaybetmesiyle birlikte Yoon'un devlet işlerinde "tek bir adım bile atmakta" zorlanacağını söyledi.
Resmi olmayan sonuçlara göre muhalefetteki liberal eğilimli Demokratik Parti, seçimde ittifak yaptığı diğer küçük partilerle birlikte parlamentodaki 300 sandalyenin 192'sini almayı başardı.
Genel seçimler, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol için adeta bir referandum niteliğindeydi.
ÜLKE YÖNETİMİ SİYASİ ÇIKMAZA MI GİRİYOR?
Kyung Hee Üniversitesi Pan-Pasifik Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün eski dekanı Chung Jin-young da muhalefetin parlamentoda çoğunluğu yakalamasıyla, ülkenin gelecek üç yıl boyunca siyasi bir "çıkmaza" gireceğini zira iktidar ve muhalefet partilerinin birbirleriyle anlaşamayacağını dile getirdi.
JAE-MYUNG 2022’DEKİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ AZ BİR FARKLA KAYBETMİŞTİ
Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung, 2022'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yoon Suk-Yeol'e karşı yüzde 0,73 farkla kaybetmişti.
Son seçimlerde hem iktidar hem muhalefet, küçük partileri de yanlarına alarak oy oranlarını yükseltmeyi amaçlamıştı.
Güney Kore'deki seçim sistemi, genel oy oranı düşük olan partilerin ittifaklar yoluyla Meclis'e girmesine imkan tanıyor.
Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, seçimin ardından yaptığı açıklamada, "Bu, partimizin başarısı değil, halkın büyük zaferidir" diye konuştu. Lee, bundan sonra mevcut ekonomik krize karşı, tüm partilerin bir araya gelip çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. Seçim sonuçlarından sonra, 2022'deki seçimde az oy farkıyla Cumhurbaşkanı Yoon'a kaybeden Lee'nin adaylık iddiası yeniden güçlenmiş oldu.
Cumhurbaşkanı Yoon, artan gıda fiyatları, nüfusun hızla yaşlanması ve sağlık sektöründeki grevler yüzünden son dönemde sert bir şekilde eleştiriliyordu.
Cumhurbaşkanı Yoon'un karısı Kim Keon Hee ise lüks bir çantayı hediye olarak kabul etmesi sonrası eleştirilere konu olmuştu.
Partide yolsuzluk iddiaları da son dönemlerde basının gündemindeydi.
Bunun yanı sıra muhalefetteki Demokratik Parti de kendi içerisinde siyasi ayrımlarla ve yolsuzluk iddialarıyla meşgul durumda.