"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber Dünya Hamas lideri Heniyye'nin İsrail'in saldırısında yaşamını yitirdiği doğrulandı: O isimlerden açıklama geldi

Hamas lideri Heniyye'nin İsrail'in saldırısında yaşamını yitirdiği doğrulandı: O isimlerden açıklama geldi

Saldırı sonrası Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada Heniyye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu ancak İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldüğü iddiaları sonrası Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğrulayarak yazılı açıklamada bulundu. 

Ayrıca, İran devlet televizyonu da Heniyye'nin öldürüldüğünü yayımlamıştı. 

SALDIRILARDA 3 OĞLU VE 4 TORUNUNU KAYBETMİŞTİ

10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu araca saldırı düzenleyen İsrail ordusu, Heniyye'nin 3 oğlu ile 4 torununu yaşamdan koparmıştı.

Saldırı sonrası Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" açıklamıştı. 

İSRAİLLİ AŞIRI SAĞCI BAKAN ELİYAHU'DAN TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIM

İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, İletişim Bakanı Shlomo Karhi ve Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasını memnuniyetle karşılayarak tepki çeken açıklamalarda bulundular.

İsrail hükümetindeki üç bakan, Başbakanlık Ofisinden Hamas lideri Heniyye'nin suikastine ilişkin kabine üyelerinin yorum yapmamaları uyarısından önce sevinç paylaşımları yaptı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Eliyahu, Heniyye suikastının barış getireceğini iddia ederek, "Heniyye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek." ifadesini kullandı.

Aşırı sağcı Bakan, Hamas liderine hakaret ederek, "Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok." yorumunda bulundu.

İsrail İletişim Bakanı Karhi de sosyal medya hesabından Heniyye suikastına ilişkin yaptığı paylaşımda, "Tüm düşmanların perişan olacak." ifadesini kullanırken Diaspora Bakanı Amichai Chikli de "İsrail'e ölüm" diye bağıran kalabalığın önünde Heniyye'nin yer aldığı bir videoyu paylaşarak "Ne dilediğine dikkat et" ifadesine yer verdi.

İsrail Başbakanlık Ofisinin, kabine üyelerinden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta dair yorum yapmamalarını istediği belirtilmişti.

ABBAS: KORKAKÇA BİR EYLEM

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberlerden edinilen bilgilerde, Devlet Başkanı Abbas'ın Heniyye'ye yönelik suikasti şiddetle kınadığı öğrenildi. 

Saldırı sonrası açıklamalar gelmeye devam ederken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkına İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olma çağrısında bulunarak, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye yönelik suikastı "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirdi.

ŞEYH'DEN BİRLİK VE DİRNİŞ ÇAĞRISI

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Heniyye'nin öldürülmesini şiddetle kınayarak beraberlik çağrısı yaptı.

Şeyh, Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendirerek İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekün artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısında bulundu. 

PEZEŞKİYAN: İRAN, KUDÜS ŞEHİDİ İSMAİL HENİYYE'NİN YASINI TUTUYOR

İsrail tarafından Heniyye'nin öldürülmesi sonrası bir açıklama da İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan geldi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Pezeşkiyan, "işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğini" belirterek "İran, Kudüs Şehidi İsmail Heniyye'nin yasını tutuyor" sözlerini sarf etti. 

Meclis'te kendisi için düzenlenen yemin töreninde bir araya geldiği Heniyye'yi "Filistin direnişinin cesur yoldaşı" olarak adlandıran Pezeşkiyan, "İki onurlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden güçlü olacak. Mazlumların direnişi her zamankinden daha kuvvetli şekilde savunulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı saldırının İran'ın toprak bütünlüğünü de hedef aldığını belirterek şu ifadelerde bulundu:

"İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir." 

Ayrıca İran Cumhurbaşkanı, açıklamasının sonunda Kur'an- Kerim'den "Şüphesiz Allah, aziz ve intikam sahibidir." ayetini paylaştı.

AFGANİSTAN YÖNETİMİNDEN BAŞSAĞLIĞI

Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaşananlara ilişkin basına yaptığı açıklamada, "Dün gece Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürülen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) siyasi lideri Dr. İsmail Heniyye'nin şehadet haberini derin üzüntüyle öğrendik." ifadelerin yer vererek İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye için başsağlığı diledi.

Heniyye'nin, hayatı boyunca Filistin direnişi için büyük fedakarlıkta bulunduğunu belirten Mücahid, "Bu büyük şahsiyetin şehadetini İslam ümmeti ve cihat davası açısından büyük bir kayıp olarak görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Ayrıca, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını "en güçlü şekilde" kınadıklarını kaydeden Mücahid, saldırıların bölgedeki istikrarsızlığı derinleştireceğini belirtti.

Ayrıca konuşmasında çağrıda da bulunan Mücahid, başta Müslüman ve Arap ülkeleri olmak üzere nüfuz sahibi hükümetleri İsrail'in saldırılarını durdurması için harekete geçmeye çağırdı.

KATAR'DAN SUİKASTE "İNSANCIL HUKUKUN AÇIKCA İHLALİ" SÖZLERİ İLE TEPKİ

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Katar'ın Tahran'da Heniyye'ye düzenlenen suikastı "en güçlü" ifadelerle kınadığı ve bunu "iğrenç bir suç, tehlikeli bir şekilde gerginliğin tırmandırılması ve uluslararası hukukun, insancıl hukukun açıkça ihlali" olarak gördüğünün altı çizildi. 

Söz konusu açıklamanın devamında şu ifadelere yer evrildi:

"Bu suikast ve İsrail'in Gazze'deki sivilleri hedef almaya devam eden pervasız davranışı, bölgenin bir kaos döngüsüne sürüklenmesine yol açacak ve barış şansını baltalayacaktır." 

Öte yandan, açıklamada Katar'ın nedeni ne olursa olsun şiddeti, terörizmi ve siyasi suikastlar dahil suç eylemlerini reddeden tutumunun sabit olduğu aktarılarak Katar yönetiminin ve halkının, Heniyye'nin ailesine ve Filistin halkına taziye dileklerinde bulunduğu bildirildi. 

RUSYA SUİKASTİ ŞİDDETLE KINADI

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin füze saldırısıyla öldürülmesini şiddetle" kınadığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Andrey Nastasin düzenlediği basın toplantısında Hamas lideri Heniyye'ye yönelik suikasta tepki gösterdi.

Nastasin, Heniyye'ye yapılan saldırının, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılmak üzere resmi bir davet üzerine İran'da bulunduğu sırada düzenlenmiş olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Nastasin, "Moskova, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'daki ikametgahına düzenlenen füze saldırısı sonucu öldürülmesini şiddetle kınıyor." dedi.

Bölgedeki tüm tarafları itidalli olmayan çağırdıklarını kaydeden Nastasin, "Tüm tarafları bölgedeki güvenlik durumunun dramatik bir şekilde bozulmasına neden olabilecek ve geniş çaplı bir silahlı çatışmayı kışkırtabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA muhabirinin, "İsrail yönetiminin Filistin'de yarıdan fazlası çocuk ve kadınlardan oluşan 40 bin kişiyi katletmesini tüm dünyanın bilmesine rağmen (İsrail Başbakanı) Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde kahraman gibi karşılanmasını ve uzun süre alkışlanmasını" nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine Nastasin şu yanıtı verdi:

"Bırakın, Amerikan Kongresi üyelerini, tutumlarına göre kendi seçmenleri değerlendirsin. Bölgede kapsamlı bir barış sürecinin yeniden başlamasından, zorlayıcı senaryolardan vazgeçilmesinden ve durumun bir bütün olarak istikrara kavuşturulmasından yanayız. Tüm bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarına tam olarak uygun şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz.",

PAKİSTAN'DAN KINAMA MESAJI

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İslamabad'ın, gerekçesi ne olursa olsun, yargısız infazlar ve bölge dışı cinayetler de dahil olmak üzere terörün her türlü biçimini ve tezahürünü kınadığı belirtildi.

Açıklamada, aralarında Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar'ın da bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamının katıldığı İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni ile aynı zamana denk gelen bu pervasız eylemin zamanlaması karşısında derin bir şok yaşandığı vurgulandı.

Pakistan'ın, İsrail'in "bölgede artan maceracılığını" ciddi bir endişe ile izlediğine işaret edilen açıklamada, "İsrail'in son eylemleri zaten istikrarsız olan bölgede tehlikeli bir tırmanış teşkil etmekte ve barış çabalarını baltalamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Heniyye'nin ailesine ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulunuldu.

MISIR İSRAİL'İN "TEHLİKELİ GERİLİMİ TIRMANDIRMASINI" KINADI

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in "son 2 günde tehlikeli gerilimi tırmandırma" politikaları kınandı.

Bu tehlikeli tırmanışın bölgede ciddi güvenlik sonuçlarına yol açacak çatışmaları tetikleyebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, suikast politikaları ve ülkelerin egemenliğini ihlal etmenin bölgesel çatışmalara sebep olabileceğine dikkati çekildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve uluslararası etkin güçlere, sorumlulukları gereği, Orta Doğu'da yaşanan bu gerilimin kontrolden çıkmadan önüne geçmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmadan bölgesel gerilimin artması, durumu daha karmaşık hale getirdiği gibi İsrail'de ateşkes isteyen bir iradenin olmadığına da işaret ediyor. Bu gerilim ayrıca Mısır ve ortaklarının Gazze Şeridi'nde savaşı durdurarak Filistin halkının acılarını hafifletmenin çabalarını da baltalıyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *