İsrail tanklarının, Suriye sınırındaki tampon bölgeyi geçerek başkent Şam’a 20 kilometre mesafeye kadar ilerlediği bildirildi. Tanklar, Golan Tepeleri'nde İsrail’in asker konuşlandırdığı tampon bölgenin ötesine geçerek, Şam’ın 21 kilometre güneyindeki Katana köyüne yakın bir noktada konuşlandı.
İsrail ordusunun, Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi geçmesi, 1973’ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girmesi olarak kayıtlara geçti. İsrailli yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın talimatıyla, 1967’den bu yana işgal altında bulunan Golan Tepeleri’nde önemli bir adım attı.

1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile belirlenen sınırlar, İsrail’in bu bölgeyi geçmesiyle ihlal edilmiş oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, "Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacak" diyerek, bölgedeki varlıklarının kalıcı olacağını belirtti.
Suriye Hava Üslerine Saldırılar Başladı
İsrail, Suriye’deki iç savaşın başlangıcından itibaren, Suriye ve Golan Tepeleri’nden topraklarına roket saldırıları yapıldığını savunarak, Suriye ordusu ve Hizbullah’a ait askeri noktalara hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Bu hafta, Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından, İsrail'in "en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştirdiği" bildirildi. İsrail ordusu, yaklaşık 300 hedefi vurduğunu ve birçok askeri üs, savaş uçağı, füze sistemleri, silah üretim tesisleri ve depolarının hedef alındığını belirtti.
İsrail ordusu, Suriye'nin hava üslerine yönelik, 50 yıldan uzun süredir gerçekleşen ilk kapsamlı saldırıyı düzenledi. Bu saldırılar, Suriye'deki askeri üslerin yanı sıra stratejik silah sistemlerini de hedef aldı. Yedioth Ahronoth gazetesine göre, bu operasyon, İsrail'in Suriye'ye yönelik en büyük hava saldırısı olarak kayda geçti.