"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5650 %0.22
36,1801 %-0.16
3.403.601 %0.832
2.984,22 0,75
Ara
İşçi Haber Dünya Mısır firavununun mumyası

Mısır firavununun mumyası

Mısır firavununun mumyası ilk kez dijital olarak açıldı.

Eski bir Mısır firavununun mumyalanmış bedeni, dijital olarak "açıldıktan" sonra bin yılda ilk kez incelendi.

MÖ 1525'ten 1504'e kadar hüküm süren Amenhotep I'in mumyası, 140 yıl önce Deir el-Bahari'deki bir bölgede bulundu. Ancak arkeologlar, zarif yüz maskesini ve bandajları korumak için onu açmaktan kaçındılar. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları şimdi firavun ve cenazesi hakkında daha önce bilinmeyen bilgileri ortaya çıkardı.

Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi radyoloji profesörü ve Frontiers in Medicine dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Dr Sahar Saleem, "Kralın 3.000 yıldan fazla bir süredir sarılı olan yüzünü görmemiz gerekiyor" dedi.

Amenhotep'in yüz özelliklerinin, eski Mısır'ın 18. Hanedanlığının ilk firavunu olan babası I. Ahmose'ninkilere benzediğini, dar bir çenesi, küçük bir dar burnu, kıvırcık saçları ve hafifçe çıkıntılı üst dişleri olduğunu söyledi. .

Araştırmacılar ayrıca Amenhotep I'in yaklaşık 169 cm boyunda olduğunu ve öldüğünde yaklaşık 35 yaşında olduğunu tespit etti.

Bir enfeksiyon veya virüs sonucu öldü

Dr Saleem, taramaların, öldüğü sırada fiziksel durumunun çok iyi olduğunu ve sağlıklı olduğunu gösterdiğini, hastalığa bağlı herhangi bir yara veya şekil bozukluğu belirtisi olmadığını söyledi. Bu, bir enfeksiyon veya virüs sonucu öldüğünü gösteriyordu.

Araştırmacılar, Amenhotep I'in mumyalanması ve gömülmesi hakkında, kollarını göğsünde kavuşturan ilk firavun olması ve alışılmadık bir şekilde beyninin çıkarılmaması da dahil olmak üzere içgörüler elde edebildiler. Ayrıca, mumyasının, bu ölümden yaklaşık dört yüzyıl sonra hüküm süren 21. Hanedanlığın rahipleri tarafından "sevgiyle onarıldığı" sonucuna vardılar.

Taramalar, mumyanın mezar soyguncuları tarafından yapılmış olması muhtemel birden fazla ölüm sonrası yaralanmadan muzdarip olduğunu gösterdi. Ayrıca rahiplerin kopan baş ve boynu reçineyle işlenmiş keten bir bantla gövdeye sabitlediklerini, karın duvarındaki bir kusuru bir bantla kapattıklarını ve altına iki muska yerleştirdiklerini ve ayrılan sol kolu gövdeye sardıklarını gösterdiler.

Dr Saleem, I. Amenhotep'in taktığı 30 tılsım ve altın boncuklu "benzersiz" altın kuşağın, rahiplerin daha sonraki firavunlar tarafından kullanılmak üzere mücevherlerini çıkarmış olabileceğine dair doğrulanmamış teorileri çürüttüğünü söyledi.

Amenhotep'in mumyası, onları güvende tutmak için Luksor yakınlarındaki bir mezar ve tapınak kompleksi olan Deir el-Bahari Kraliyet Önbelleği'ndeki rahipler tarafından yeniden gömüldü.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *