Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın 'büyük ve olağandışı' asker birikimine nasıl yanıt verileceği konusunda tüm seçenekler masada ve NATO ittifakı bir sonraki hamlenin ne olacağına önümüzdeki hafta yapılacak istişarelerin ardından karar verecek. Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey ABD diplomatı Cuma günü söyledi.
Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried bir telefon brifinginde gazetecilere verdiği demeçte, "Takdir edebileceğiniz gibi, tüm seçenekler masada ve çok çeşitli seçenekleri içeren bir araç seti var." diye belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in önümüzdeki hafta NATO ve Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na katılmak üzere Letonya ve İsveç'e yapacağı ziyaret öncesinde konuşan Bakan, "NATO'nun bir sonraki hamlelerinin ne olacağına artık ittifak karar verecek" dedi. Avrupa (AGİT) toplantılarında, Moskova'nın "büyük ve olağandışı" asker birikiminin gündemin başında olacağını söyledi.
"Gelecek hafta, Rusya'nın Ukrayna sınırında neler olup bittiğine ilişkin değerlendirmemizi konuşacağız ve masadaki seçeneklerin neler olduğu ve bir ittifak olarak NATO'nun birlikte ne yapmak istediği konusundaki görüşmelere başlayacağız." dedi.
ABD, NATO ve Ukraynalı yetkililer son haftalarda, Rusya'nın Ukrayna'ya yakın olağandışı hareketler olduğunu söyledikleri şeyler üzerine alarmı yükselttiler ve Moskova'nın komşusuna bir saldırı başlatmaya hazır olabileceğini öne sürdü.
Blinken'in Stockholm'deyken Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna Donfried, böyle bir ikili için herhangi bir duyurusu olmadığını söyledi ancak "Bizi takip etmeye devam edin" dedi.
Önerileri kışkırtıcı bularak reddetti
Ukrayna askeri istihbarat şefi, bu hafta sonu Military Times'a verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna sınırları çevresinde yığılmış 92.000'den fazla askeri olduğunu ve Ocak sonu veya Şubat başında bir saldırıya hazırlandığını söyledi.
Moskova bu tür önerileri kışkırtıcı bularak reddetti ve kimseyi tehdit etmediğini söyledi ve askerlerini dilediği gibi yerleştirme hakkını savundu.
Donfried'e, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu sefer Rusya'nın asker birikiminde özellikle neyi farklı gördüğü soruldu, ancak Donfried, bunun 'büyük ve olağandışı' olduğunu söylemekten başka ayrıntı vermedi.
Rusya'nın niyetleri belirsizliğini koruyor ve Ukrayna, Rusya ve NATO'nun askeri tatbikatlar yürütmesiyle ve Moskova'nın Washington'u bu ayın başlarında Rusya'ya nükleer bir saldırının provası yapmakla suçlamasıyla Doğu-Batı gerilimi tırmanıyor.
Son zamanlardaki tırmanışın Washington'u NATO'nun doğu kanadına kalıcı asker konuşlandırmayı daha ciddi bir şekilde düşünmeye sevk edip etmediği sorusuna Donfried, belirli bir noktayı detaylandırmadı, ancak NATO dışişleri bakanlarının gelecek hafta ittifakın 21. yüzyıldaki duruşuna ilişkin daha geniş stratejiyi tartışacaklarını söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.