"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2948 %0.1
36,9901 %-0.05
2.259.480 %-1.917
2.998,46 -0,97
Ara
İşçi Haber Dünya Şiddetli rüzgarlar nedeniyle astronotların sıçrama tarihleri değişti

Şiddetli rüzgarlar nedeniyle astronotların sıçrama tarihleri değişti

NASA yöneticileri, Meksika Körfezi'nde şiddetli rüzgarlarla sebebiyle astronotların sıçrama tarihlerinde değişikliğe gitti.

Meksika Körfezi'nde şiddetli rüzgarlarla karşı karşıya kalan NASA yöneticileri, geri dönen dört uzay istasyonu astronotu için bir pazar günü ayrılmayı ve pazartesi sabahı sıçramasını pas geçmeye karar verdiler. Bunun yerine daha iyi havanın beklendiği pazartesi gecesi bir iniş yapmayı seçtiler.

Mürettebat-2 komutanı Shane Kimbrough, Megan McArthur, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Thomas Pesquet ve Japon pilot Akihiko Hoshide, pazartesi günü sabah 7:14'te sıçrama yapmak için pazar günü saat 12.00'de Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrılmayı planlamıştı.

Ancak sabahın erken saatlerinde yapılan hava durumu değerlendirmesinin ardından, sıçrama işlemi pazartesi günü 14:05'e geri alındı ​​ve o gece 22:33'te su sıçraması sağlandı. Tercih edilen iniş bölgesi Meksika Körfezi'ndeyken, görev yöneticileri ek hava durumu değerlendirmelerinden sonra birincil ve yedek bir yer seçecek.

NASA bir blog yazısında, "Görev ekipleri, yüksek rüzgarların Meksika Körfezi'ndeki sıçrama bölgesinin yakınında toparlanma için elverişsiz olduğunu gösteren planlı bir hava durumu incelemesinin ardından, 7 Kasım pazar günü gemiden ayrılmaya karar verdi." bilgisini verdi. 

Kimbrough ve ekibi, 23 Nisan'da Kennedy Uzay Merkezi'nden bir SpaceX Falcon 9 roketinin üzerinde fırlatıldı ve ikinci operasyonel görev olan SpaceX Crew Dragon kapsülünün yalnızca üçüncü pilot uçuşunu başlattı. Pazartesi gecesi sıçrama ile, astronotlar uzayda 199 gün 16 saat boyunca vakit geçirecekler.

Crew-2'nin dönüşü için bekleyen kurtarma ekipleriyle, Kennedy Uzay Merkezi'ndeki SpaceX mühendisleri, çarşamba gecesi istasyona bağlı dört astronot daha göndermek için hazırlıklarına devam ediyor.

İlk tarih 31 Ekim

Mürettebat-3 komutanı Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron ve ESA astronotu Matthias Maurer, uzay istasyonuyla 22 saatlik bir randevuyu başlatmak için çarşamba günü saat 21:03'te Florida uzay limanındaki tarihi 39A pistinden fırlatmayı planlıyor. Yerleştirmenin perşembe günü saat 19:10 civarında olması bekleniyor.

Chari ve ekip arkadaşları önce 31 Ekim tarihinde başlatmayı planladı. Bu, Mürettebat-2 ile doğrudan devire izin verecek ve giden astronotlara, yer değiştirmelerine ve istasyon operasyonlarının giriş çıkışlarına alışmaları için zaman tanıyacaktı.

Ancak Mürettebat-3'ün fırlatılması hava koşulları ve ardından astronotlardan birinin tıbbi sorunu nedeniyle ertelendi. Sonunda NASA, kısmen Crew Dragon'larının uzayda geçirdikleri zamanın 210 güne yaklaşması nedeniyle önce Crew-2'yi eve getirmeyi seçti, bu uzay aracı yörüngede maksimum sertifikalı.

İstasyondaki devir teslim faaliyetleri, 9 Nisan'da bir Rus Soyuz uzay aracında karakola başlatılan astronot Mark Vande Hei tarafından gerçekleştirilecek. O ve mürettebat arkadaşı Pyotr Dubrov, uzayda neredeyse bir yıl kalmak için çalışıyorlar.

İlginizi çekebilir

Bu haber CBS News'ten Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *