"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2948 %0.1
36,9901 %-0.05
2.259.480 %-1.917
2.998,46 -0,97
Ara
İşçi Haber Dünya Tacikistan'dan başörtüsü ve dini bayram kararı: Tamamen yasaklandı

Tacikistan'dan başörtüsü ve dini bayram kararı: Tamamen yasaklandı

Tacikistan'da yaşayan Müslümanlara yönelik yeni kısıtlama kararları alındı. Yasa tasarısının onaylanması ile birlikte artık Tacikistan'da başörtüsü kullanmak ve dini bayramları kutlamak suç sayılacak.

Alınan kararla birlikte artık Tacikistan'da başörtüsü takmak ve dini bayramları kutlamak yasak.

Tacikistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Müslümanlara yönelik, ülkede parlamentonun üst kanadı Milli Meclis tarafından 19 Haziran'da başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa tasarısı kabul edildi.

PARA CEZASI VERİLEBİLECEK

Dün Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe giren yasa tasarısı, öncesinde parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından 8 Haziran'da kabul edilmişti.

Alınan kararla birlikte yasa, “milli değerlerin korunması amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamının yapmasını" yasaklıyor. Eğer vatandaşlar yasaya uymaz ise bireylere 740 dolar, kurumlara ise 5 bin 400 dolara kadar para cezasının verilmesinin düşünüldüğü ve bu kapsamda hükümet yetkililerine 3 bin 700 dolar, dini otoritelere ise 5 bin 60 dolar civarında para cezasının kesilebileceği öngörülüyor.

ÖNCESİNDE NELER OLMUŞTU?

Başörtüsüne yönelik baskının 2007'de yılında başladığı Tacikistan'da, bazı kıyafetler okullarda yasaklanmış, daha sonrasında kural tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti.

Öte yandan, Tacikistanlı yetkililer, 2017'de kadınları Tacik kıyafetleri giymeye çağırmış, 2018'de önerilen kıyafetler hakkında 376 sayfalık bir kılavuz yayınlayarak bilgilendirmede bulunulmuştu.

Ayrıca Tacikistan, sakal uzatmayı da gayri resmi olarak yasaklamış ve binlerce kişinin sakallarının polis tarafından zorla tıraş edildiği duyurulmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *