Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 ve 2021 KPSS puanları ile karma atama yapması yargıya taşındı. Konuya ilişkin dosyalardan biri Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi tarafından öğretmen adayları adına olumlu sonuçlandı ve davanın yeniden görülmesine karar verildi.
2020 KPSS sonucuna göre atama bekleyen öğretmen adayları mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Konuya ilişkin Av. Erdem Cömert yargı sürecini Aydınlık’a anlattı.
2020’in şubat ayında 20 bin atamaya ek atama yapılacağı hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de o dönem Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk tarafından açıklanmıştı. 2020 KPSS puanı ile atamalar yapıldı ve ek atama duyurusu da geldi Ancak 2020 KPSS puanı ile 2021 KPSS puanı alanların birlikte atanması mağduriyete neden oldu.
Av. Erdem Cömert, “İlk seferde görece yüksek puanlar atandı. Ek atama geldi ancak 2021 KPSS sonuçları bu alıma dahil edildi. 2020 KPSS’de görece düşük puanlar alan adaylarla 2021 KPSS’nin en yüksek puanlı adayları aynı sıralamaya girdi. Haliyle 15 bin atama içinde 2020 puanı ile atanan sayısı 400 kişiyi geçmedi. Mağdurlar bize ulaştı. Dosyayı yargıya taşıdık” dedi.
KARAR EK ATAMA OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Av. Erdem Cömert hem İdare Mahkemesi hem de Danıştay’da dava açtı. MEB, her atama işleminin kendi duyurusunda yer alan şartlar çerçevesinde tamamlandığını, tamamlanan bir işlem sonrasında ek bir atamanın yapılmasının mümkün olmadığını bildirerek davanın reddini istedi. 8. Ankara İdare Mahkemesi, MEB’in savunmasına dayanarak yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Av. Erdem Cömert, müvekkili adına Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi verdi. Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi, ülke çapında bir düzenleme olduğunu bildirerek davaya Danıştay’ın bakması gerektiğini bildirdi. Oy birliği ile verilen kararda, ek atama olarak değerlendirilmesi istendi.
Av. Erdem Cömert bundan sonraki süreci şöyle özetledi: “Aynı konuda iki dava dosyamız daha Danıştay’da devam ediyor. Şimdi bu kararla birlikte 15 bin öğretmen alımının ek atama olduğu anlaşıldı. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı İdare Mahkemesi’ne gidecek, mahkeme ya yürütmeyi durdurma verecek ya da dosyayı Danıştay’a gönderecek. Burada yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa bir üst mahkemeye itirazda bulunacağız. Yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa, MEB kararla ilgili yeni bir adım atacak. Buna göre ya alımı iptal edecek, ya da ek atama yapacak. İptal durumunda bu alımla ilgili atama, atamaya ilişkin terfi, tayin ve görevlendirmelerin tamamı ortadan kalkacak. Haklıyız, yargı sürecinden umutluyuz. Dileğimiz yargı iptal kararı vermeden önce MEB’in bir düzenleme yaparak hem atanmış öğretmen adaylarının hakkını koruması hem de 2020 puanıyla atanamayan öğretmenlerin mağduriyetini gidermesi.”
KAYNAK:AYDINLIK