12. Kalkınma Planı ile milyonlarca vatandaşın merakla beklediği birçok değişiklik uygulamaya geçecek. Emeklilik aylık bağlama sistemi değişecek. Emeklilik için yeni bir düzenleme yapılacak, emekli olma kriterleri yeniden belirlenerek çalışma hayatındaki aktif pasif dengesi yeniden kurulacak.
Sabah'ın haberine göre, 12. Kalkınma Planı kapsamında, uzun süreli bakım finansman modelinin geliştirilmesiyle engelli bireye evde bakım hizmeti sunan kişilerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilerek evde istihdamının desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
Böylece hem istihdam edilmiş hem de sosyal güvenceye kavuşmuş olacaklar. Plana göre ayrıca engellilik konusunda koruyucu ve önleyici çalışmalar etkinleştirilecek, engellilere yönelik sağlık hizmetlerinin niteliği artırılacak.
Aylık bağlama sistemi değişiyor
Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne ilişkin mekanizmaların değerlendirilerek güçlendirileceğinin bildirildiği plana göre, kota-ceza yönteminin ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından uygulanan idari para cezalarının etkinliği ve istihdama katkısı ile uygulamaya ilişkin denetimler artırılacak.
Böylece kamu başta olmak üzere engelli birey istihdamı daha da geliştirilerek çalışma hayatında daha çok yer almaları sağlanacak.
12. Kalkınma Planı çerçevesinde emeklilerin maaşlarıyla ilgili de değişiklikler öngörülüyor. Şu anda uygulanan sistemde üçlü bir aylık hesaplama yöntemi kullanılıyor.
2000 öncesi dönem için ayrı hesaplama yapılırken aylık bağlama oranı yüksek tutuluyor. 2000-2008 arasındaki dönem için daha düşük aylık bağlama oranı ve farklı katsayılar devreye giriyor. 2008 sonrası için ise yine daha düşük aylık bağlama oranı kullanılırken enflasyon ve büyüme de hesaba katılıyor.
YENİ EMEKLİ OLMA DÖNEMİ
Yapılacak bir başka reform ile birlikte emekli olma kriterleri de yeniden belirlenirken burada yaşam süreleri de dikkate alınacak. Adaletli ve aktif pasif dengesini gözeten bir emeklilik sistemi ve aylık bağlama yöntemi ortaya çıkmış olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumları arasında norm birliği sağlanacak. Bu noktada Bağ-Kur prim şartının 9 bin günden 7200 güne indirilerek SSK ile eşitlenmesi ilk adım olarak gündeme gelmiş olacak.
Özellikle EYT sonrasında sigortalı olanlar yani 8 Eylül 1999 sonrasında çalışma hayatına katılanlar bu yeni reform sürecine dahil edilecek ve emekli olma sistemi değişmiş olacak.
MAAŞ ÖDEMELERİ TAHSİS NUMARASINA GÖRE YATACAK!
Emekli maaşı ödemeleri her ayın düzenli bir parçası olarak gerçekleşir ve bu ödemeler, tahsis numarasının son hanesine göre belirlenir. İşte SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) emeklileri için Ekim ayı maaş ödeme takvimi...
SGK Emekli Maaşı Ödeme Takvimi:
Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlar: Ayın 17'sinde maaşlarını alacak.
Tahsis numarasının son rakamı 7 olanlar: Ayın 18'inde ödeme alacak.
Tahsis numarasının son rakamı 5 olanlar: Ayın 19'unda maaşlarını çekebilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 3 olanlar: Ayın 20'sinde maaşlarını alabilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 1 olanlar: Ayın 21'inde maaşlarını alacak.
Tahsis numarasının son rakamı 8 olanlar: Ayın 22'sinde ödeme alacak.
Tahsis numarasının son rakamı 6 olanlar: Ayın 23'ünde maaşlarını çekebilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 4 olanlar: Ayın 24'ünde maaşlarını alabilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 2 olanlar: Ayın 25'inde maaşlarını çekebilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlar: Ayın 26'sında maaşlarını alacaklar.
Bağ-Kur Emekli Maaşı Ödeme Takvimi:
Tahsis numarasının son rakamı 9, 7, 5 olanlar: Ayın 25'inde maaşlarını alabilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 3, 1 olanlar: Ayın 26'sında ödeme alacak.
Tahsis numarasının son rakamı 8, 6, 4 olanlar: Ayın 27'sinde maaşlarını alabilecek.
Tahsis numarasının son rakamı 2, 0 olanlar: Ayın 28'inde emekli maaşlarını alacaklar.
TAHSİS NUMARASI NEDİR?
Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir numaradır. Emekli tahsis numarasını öğrendikten sonra, son rakamına bakarak emekli maaşınızı hangi gün alabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz.
Tahsis numarasını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden "4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi" seçeneğiyle tahsis numaranızı sorgulayarak öğrenebilirsiniz.