"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.388.044 %-1.585
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Ekonomi Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler başladı

Kur korumalı mevduatta ilk ödemeler başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, döviz ve altından kur korumalı mevduat hesabındaki rakamın 591 milyar lira olduğunubelirtti.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde 3 aylık hesapların vadesi bugün itibarıyla doldu. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomi Yazarı Sadi Özdemir şu ifadeleri kullandı:

"LİRALAŞMA DEDİĞİMİZ SÜREÇ BAŞLADI"

"Vatandaş parasını 3 ay kurda tutsa o dönemde dövizde bir hareket olmasa faizi kaçırdım diye kaygı oluyordu. Faizde tutsa kurda hareket olunca ben faize yatırdım ama kurda öyle bir hareket oldu ki onu kaçırdım. Vatandaş böyle bir stresten kaçınmış oldu. Liralaşma dediğimiz süreç başladı. En son Bakan Nebati 570 milyar lira KKM sistemi ile bankada vadeleşen TL toplamını açıkladı. Yıl sonuna kadar sistem devam edebilir şeklinde de bir planlama var.

Vatandaşımız yüzde 17 faiz ile parasını bağladıysa ve doları tercih ettiyse şimdi eğer 21 Aralık'taki dolar/TL kaç lira bugün itibarıyla kaç lira. Aradaki fark yüzde 17’lik faizden daha yüksekse dolardan elde edilen gelir alınmış olacak. Kur artışı daha düşükse faiz ya da kar payı nemasını alacak. Sanki kur tarafı biraz faizi baskılamış durumda herkes yüzde 17’den bağlamadı yüzde 16’dan bağlayan da oldu."

"KKM ile yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı 10 puandan fazla azaldı”

KKM uygulamasının ekonominin geneline yayılan olumlu etkilerinin de gözlemlendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“KKM, milli para birimimize duyulan güveni kuvvetlendirmenin yanı sıra yatırım ve üretimin en önemli unsuru olan öngörülebilirliğin artırılmasına katkı sağladı. KKM’nin hayata geçirilmesi ile yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı 10 puandan fazla azalmıştır.

Ayrıca, KKM uygulaması neticesinde TL mevduatın ortalama vadesinin iki katına yükselmesi bankacılık sektörünün kredi-mevduat vade uyumsuzluğu sorununa iyileştirici yönde katkı sağlamıştır. KKM kapsamında uygulanan faiz üst sınırının katkısıyla bankaların fonlama maliyetleri gerilerken, bu durum ticari kredi faizlerinde düşüşü desteklemiştir. Son olarak da, KKM uygulamasının oluşturduğu istikrarın etkisiyle Rusya- Ukrayna krizine ve FED faiz artışına rağmen finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sınırlı kalmıştır.”
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *