"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
3.680.222 %-1.459
3.228,24 0,39
Ara
İşçi Haber Ekonomi Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı yükseltildi

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı yükseltildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinde önemli bir düzenlemeye giderek, mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarını artırdı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinde önemli bir düzenlemeye giderek, mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarını artırdı. Bu düzenleme, "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesine dayalı olarak yapılan bir değişiklikle, finansal araçlardan elde edilen kazançlara yönelik vergi oranlarında adaleti sağlamayı amaçlıyor.

Yeni Stopaj Oranları Belirlendi

Bugünden itibaren, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar payları üzerinden uygulanan stopaj oranları yeniden düzenlendi. 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 oranında stopaj uygulanacak. Bu oranlar, önceden açılan veya vadesi yenilenen hesaplar için farklılık gösteriyor ve belirli tarihler arasında uygulamaya devam edilecek.

Kur Korumalı Mevduata Yönelik Stopaj Artışı

Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranları da artırıldı. Bu düzenleme ile, kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında faiz ve kar payı üzerinden yapılan stopaj oranları, diğer Türk lirası mevduat hesaplarıyla uyumlu hale getirildi. Bugünden itibaren geçerli olan yeni oranlar, 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 olacak.

Yatırım Fonları İçin Stopaj Oranı Yükseltildi

Yatırım fonlarından elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranı da artırıldı. Yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirlerde, tevkifat oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Karardan önce iktisap edilen katılma paylarından elde edilen gelirlerde ise eski oranlar geçerli olmaya devam edecek.

Borçlanma Araçlarından Elde Edilen Gelirlere Stopaj Düzenlemesi

Banka tahvilleri ve diğer borçlanma araçlarından elde edilen gelirler de yeni stopaj oranlarına tabi tutulacak. 1 yıldan kısa vadeli borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde yüzde 15, diğerlerinde ise yüzde 10 oranında stopaj uygulanacak. Bu düzenleme, eksik vergilendirilmiş alanların tamamlanması ve makro finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla yapıldı.

Bazı Menkul Kıymet Gelirlerinde Yeni Düzenleme

İpotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde de stopaj oranları artırıldı. SPK hükümlerine tabi olarak kurulan bu kuruluşların ihraç ettiği menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için, uygulanan yüzde 7,5’lik indirimli stopaj oranı kaldırılarak, yüzde 10’luk genel stopaj oranına geçildi.

Devlet Tahvili ve Hazine Bonoları İçin İndirimli Stopaj Devam Edecek

Devlet tahvilleri ve Hazine bonoları gibi kamu borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde ise, stopaj oranı sıfır olarak kalmaya devam edecek. Bu kıymetlerden elde edilecek gelirlere herhangi bir vergi uygulanmayacak.