Alanya'nın Demirtaş Mahallesi'nde yetiştirilen yerli muz fiyatları, son dönemdeki artışla üreticilerin yüzünü güldürüyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte seralardan kesilen muzlar, kamyonetlerle toptancı hallerine götürülüyor ve burada temizlenip sarartma işlemine tabi tutuluyor. Üreticiler, ithal muz yerine yerli muz üretiminin ekonomiye daha fazla katkı sağladığını belirtiyor.
Alanya, muz üretimi ve ticaretinin ana merkezi haline gelmişken, bu yıl muz fiyatları da 35 TL seviyelerine çıkmış durumda. Alanya'da yetişen yerli muzların iç pazarda oldukça fazla talep görmesi, üreticilerin umutlarını artırıyor. Seralardan kesilen muzlar, sabahın erken saatlerinde toptancı hallerine taşınıyor ve günlük iş temposuyla satılmak üzere hazırlıklar yapılıyor.
Demirtaş toptancı haline sabah saatlerinde muzlarını getiren Mehmet Yanıkoğlu, "Bahçemde 5 dönüm arazide muz yetiştiriyorum. Erken saatte kalktık, muzları kestik ve arabaya yükleyip, toptancı haline getirdik. Fiyatlar gayet güzel, bundan iyisi can sağlığı," diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Alanya'da muz üretimi genellikle iç pazar için yapılırken, ihracat konusunda pek fazla talep bulunmuyor. Demirtaş toptancı halindeki komisyoncu Hüseyin Mecek, "Sabahın erken saatlerinde muzlar toplanıp, temizlenip sarartma işlemi için odalara yerleştiriliyor. Muzlar iç pazara, özellikle İstanbul bölgesine satılıyor. Şu an fiyatlar iyi, ancak bizler üretici ile tüccar arasında dengeyi oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.
Mazlum Ağrılı, 18 yıldır muz üretimi yapan bir diğer üretici ise, "Muz üretiminden keyif alıyorum. Şu an fiyatlar iyi ve üretici olarak oldukça memnunuz. Ancak ithal muzun içeri girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yerlilerin desteklenmesi ülke ekonomisi için çok daha faydalı." diyerek, yerli muzun desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Muz Üretimi Alanya'da Hızla Artıyor
Alanya İshaklı Mahallesi Muhtarı Rasim Okyanus, Demirtaş bölgesinde 15 bin dönüm arazide muz üretimi yapıldığını ve halkın geçim kaynağının avokado ve muz üretimi olduğunu söyledi. Okyanus, ithal muz girmesi durumunda fiyatların düşeceğini ve bunun üreticiyi mağdur edeceğini belirtti. "Muzun maliyetleri oldukça yüksek; gübre, işçilik gibi giderlerimiz var. Bu fiyatlar iyi, ancak 30 TL'nin altına düşerse zarar ederiz." dedi.
Kaynak:İHA