"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber Genel Cam şişe yasağından, kamu personel maaşlarına: İşte TBMM'ye yöneltilen sıra dışı talepler...

Cam şişe yasağından, kamu personel maaşlarına: İşte TBMM'ye yöneltilen sıra dışı talepler...

TBMM Dilekçe Komisyonu, 15 Mayıs 2023'ten itibaren 10 bin 660 başvuru aldı ve 23 toplantıda 18 bin 215 başvuruyu inceledi. Bazı başvurular hala değerlendiriliyor.

Başvuruların yüzde 86'sı elektronik posta yoluyla, yüzde 6'sı ise geleneksel posta ile yapıldı; geri kalan başvurular ise elden, faksla, milletvekilleri veya çeşitli kurumlar aracılığıyla yapıldı.

Son dönemde dikkat çeken bazı ilginç talepler şu şekilde:

- Belediyelerin borçlanmalarına kısıtlama getirilmesi ve borçlarını ödeyemeyen belediyelerin yeni borçlanmalara izin verilmemesi.
- Bedelli askerlik ücretinin asgari ücrete göre belirlenmesi veya zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması.
- Otomobil, telefon ve televizyonlardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaması.
- Açık alanda sigara içmenin yasaklanması ve sigara içilebilecek özel alanların oluşturulması.
- Cam şişelerin ülke genelinde yasaklanması ve toplu taşıma ücretlerinin yolcuların ağırlığına göre belirlenmesi.

Bazı başvurular ise idam cezasının geri getirilmesini, uzlaştırma kapsamının genişletilmesini ve infaz düzenlemelerinde değişiklik yapılmasını talep ediyor. Nüfus artışını teşvik eden uygulamalar, doğum izni sürelerinin düzenlenmesi ve 3 veya 4 çocuk sahibi kamu görevlilerine ek haklar getirilmesi gibi talepler de bulunuyor.

Memur ve kamu işçilerine verilen enflasyon farklarının özel sektör çalışanlarına da verilmesi, kamu personel alımında 35 yaş şartının kaldırılması, memur maaşlarının artırılması ve memur kadınlar için doğum sonrası ücretli izin süresinin uzatılması gibi talepler de gündemde yer alıyor.

"NETANYAHU TERÖRİST İLAN EDİLSİN"

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten itibaren Filistin'e yönelik saldırılarıyla ilgili başvurular da dikkat çekti. Bir vatandaş, Türkiye-İsrail çifte vatandaşlığı bulunanlardan İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına katılanların Türk vatandaşlığından çıkarılmasını önerdi. Başka bir başvurucu ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun TBMM Genel Kurulu tarafından terörist ve soykırımcı ilan edilmesini talep etti.

Komisyon bu talebe cevaben, 29 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "İsrail'in Refah Katliamlarının Lanetlenmesine Dair TBMM Kararı"nı paylaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *