"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3602 %0.4
37,0071 %-0.17
2.602.000 %1.228
2.965,97 -0,34
Ara
İşçi Haber Gündem 300 yıllık tarihi taş fırında 6 kuşaktır ekmek üretiliyor

300 yıllık tarihi taş fırında 6 kuşaktır ekmek üretiliyor

Konya'da Osmanlı döneminde 1682 yılında yapılan tarihi taş fırını işleten 3 kardeş, 6 kuşaktır dedelerinden gelen mesleği sürdürüyor.

Kent merkezindeki Kılıçaslan Meydan'ında bulunan tarihi taş ekmek fırınını her gün sabah namazı sonrası açan 3 kardeş, iş yerlerinde akşama kadar geleneksel yöntemlerle ekmek yapıp satıyor.

Hüseyin Mısırlılar iş yerinde hamur karma işini yürütürken, diğer kardeşler de ekmekleri fırında pişirip, satışa hazır hale getiriyor. Hüseyin Mısırlılar, taş fırında babalarının yanında çalışarak ekmek yapmayı öğrendiklerini belirtti.

İşletmenin yerinin Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu ifade eden Mısırlılar, "Bu bina 1682 yılında Muhasip Ahmet Paşa tarafından yapılmış. Burası orijinal taş fırındır. Biz bu fırını işleten altıncı kuşağız. Benim babam fırıncı, dedem fırıncı. Rahmetli dedem anlatırdı, onun dedesi de fırıncıymış." diye konuştu.

Ekmeklerimizde biz maya olarak ekşi maya kullanıyoruz

Fırında, başta kepekli, tam buğday, çavdarlı olmak üzere çeşitli ekmek çeşitleri yaptıklarını anlatan Mısırlılar, ekmeklerinin lezzetinin sırrını ise şöyle anlattı:

"Ekmeklerimizde biz maya olarak ekşi maya kullanıyoruz, Konya'mızın ununu kullanıyoruz. Çin tuzu kullanmıyoruz, normal tuz kullanıyoruz. İşe ilk geldiğimizde hamurumuzu kararız, ocağımızı hazırlarız. Ondan sonra hamurları şekillendiririz. Bu taş fırın hijyeniktir, 'mikrop' diye bir şey taş fırın sıcağında kalmaz. Ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi de kullanmayız. Babadan aldığımız nasihat de 'Besmeleyle gir, aşk ile çalış' şeklinde. Bu nasihate uyarak çalışmaya devam ediyoruz."

Çıkardıkları ekmeklerin beğenilerek tüketildiğini anlatan Mısırlılar, mesleklerini devam ettirerek sonraki kuşaklara aktarmak istediklerini dile getirdi.

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *