"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3402 %0.3
37,0395 %-0.14
2.608.102 %2.177
2.971,77 -0,15
Ara
İşçi Haber Gündem 500 çocuğa Türk kültürünü tanıtılması

500 çocuğa Türk kültürünü tanıtılması

TDÇV, her yıl Türk dünyasından 500 çocuğa Türk kültürünü tanıtmak istiyor.

HALİS AKYILDIZ Türk Dünyası Çocuk Vakfı (TDÇV) Kurucu Başkanı ve Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. İlyas Topsakal, "TDÇV olarak (Türk dünyasının) farklı şehirlerinden her sene seçtiğimiz 500 çocuğumuzu getirerek, ailelerimizle beraber devletimizin kontrolünde onları misafir etmek, Türkİslam kültürüne ait yerleri gezdirip onlara bu kültürü tanıtmak istiyoruz." dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı da olan Prof. Dr. Topsakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TDÇV'nin kuruluş amacının dünyanın dört bir köşesinde yaşayan Türk kökenli ve Müslüman çocukların geleceğiyle ilgili projeler yapmak olduğunu söyledi.

Topsakal, vakfın Avrupa'da, Rusya Federasyonu ve ona bağlı bölgelerde, Türk dünyası ve cumhuriyetlerinde, özellikle Kuzey Afrika, Afrika ve Ortadoğu'daki çocukların geleceğine dair katkılar sunmak üzere planlandığını dile getirerek, misyon olarak çocukların öncelikle bilim dünyasına nasıl katkı vereceğini ölçmek istediklerini anlattı.

2020'de düzenledikleri bilim festivalinde dünya ve Türk çocuklarının katıldığı Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarının ilkini yaptıklarını aktaran Topsakal, Ankara'da yapılan Bilim Olimpiyatlarına dünyadan ve Türkiye'den yaklaşık 1.000 projenin katıldığını kaydetti.

Topsakal, şöyle devam etti:

"Bunların içinden başarılı olan projeler aşama aşama ilgili profesyonel jüriler tarafından değerlendirilerek dereceye kalan projeler ödüllendirildi. Türkiye'deki ilgili kuruluşlar tarafından da takip edilen bilim olimpiyatları yetenekli çocuklarımız ve onların ürüne dönüşebilecek projelerini takip etmeye başladı. Bizler de dünya üzerindeki kendi çocuklarımızın neler üretebildiğini de bu faaliyetle görmeyi amaçladık. Bu faaliyetler her yıl devam edecek. Çünkü bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bu yıl ise bilim olimpiyatlarımızı Türk Dünyası kültür başkenti olan Özbekistan'ın Hive şehrinde yapmaya karar verdik. Gelecek sene de Bursa'da yapılacak. Türk dünyası başkenti 2022'de Bursa olacak."

Vakfın faaliyetlerinin son iki yıldır Güngör Azim Tuna'nın başkanlığında yürüdüğünü anlatan Topsakal, vakıf olarak başka düşüncelerinin olduğunu ve bunu geleneksel hale dönüştürmek istediklerini aktardı.

Topsakal, daha önce defalarca Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu merhum Prof. Dr. Turan Yazgan tarafından yapılan Türk Dünyası Çocuk Şölenlerini tekrar başlatarak çocuklara sevgi ve coşkuyu tekrar yaşatmak istediklerini belirtti.

Topsakal, bu şölenle binlerce çocuğu Türkiye'ye getirerek, şehirleri, gezdireceklerini, Türkİslam kültürü ve ahlakıyla tanışmalarına vesile olacaklarını anlatarak, "TDÇV olarak (Türk dünyasının) farklı şehirlerinden her sene seçtiğimiz 500 çocuğumuzu getirerek, ailelerimizle beraber devletimizin kontrolünde onları misafir etmek, Türkİslam kültürüne ait yerleri gezdirip onlara bu kültürü tanıtmak istiyoruz." diye konuştu.

Buna benzer faaliyetlerin Türkiye'de yapılması gerektiğine inandığını ve yapmak istediklerini vurgulayan Topsakal, dünya üzerinde yaşayan Türk çocuklarının kültürünü yerinde görmesi gerektiğinin altını çizdi.

Topsakal, bilim ve şölenin mutlaka devam etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yeni bir projeye başlıyoruz. Bu projenin içinde İstanbul Üniversitesi de olacak inşallah. Üniversitemizde kulüplerimiz var. Gençler vefa grupları oluşturarak engellilere, yaşlılarımıza, çocuklara destek oluyor. Özellikle çocuklarımıza yardım etmek, onların yüzünü güldürmek öğrencilerimizin yapmak istediği bir faaliyet. Eskiden (Vakfı kurmadan önce) şöyle bir projem vardı; büyüyen çocuklarımızın oyuncaklarını toplayarak yeniden kutulamak ve oyuncakları çocuklarımıza hediye olarak dağıtmak. Vakfı kurarken de bu hayalim vardı."

200 Azerbaycanlı şehit çocuğuyla 200 Türk şehit çocuğu İstanbul'da buluşacak

Vakıf olarak tek başına faaliyet yapmadıklarını dile getiren İlyas Topsakal, nisan ayının başında Azerbaycan'a gittiklerini, oradaki şehit çocuklarını ziyaret ettiklerini ve bir tır içinde 40 bin oyuncak götürüp tek tek şehit evlerine uğranarak oyuncakları çocuklara dağıttıklarını anlattı.

Topsakal, Azerbaycan'dan dönerken (Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı) Mehmet Mutlu'ya, "Biz zaten Çocuk Vakfı'nda da beraberiz ve hep beraber faaliyetler yapıyoruz. Bunun devamı gerekir dedim. 200 Azerbaycan'daki şehit çocuğumuzu, 200 de Türkiye'deki şehit çocuğumuzu alalım, İstanbul'da bir hafta geleneksel oyunlarımızla ilgili bir turnuva yapalım." şeklindeki önerisinin karara geçtiğini ve uygulamaya karar verdiklerini ifade etti.

Topsakal, "Mart, nisan veya mayısta Azerbaycan'a da bakacağız. 200 Azerbaycanlı şehit çocuğumuzu getirip burada o turnuvayı yapacağız inşallah. Çok da güzel bir turnuva olacak. O çocuklarımız bir hafta burada kalacak." diye konuştu.

TDÇV'in çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi veren Topsakal, Türktoyu Projesi'nin müthiş bir proje olduğunu dile getirdi.

Topsakal, Türk dünyasının bir haber portalı olması gerektiğine inandığına dikkati çekerek, bir yazılım yazdıklarını, bütün altyapıları da kullanarak Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kırgız Türkçesi ve Türkiye Türkçesiyle ilgili ortak bir platform yaptıklarını vurguladı.

"Bizim için önemli olan, Türk dünyasından gelen çocukların aralarında kendi dilleriyle ilişki kurması"

Prof. Dr. İlyas Topsakal, "Siz hangi dille yazarsanız yazın, neredeyseniz ve hangi ülkeye mensupsanız yani Türkçe yazıyorsunuz, Kazaksanız onu Kazakça okuyorsunuz. Kazakça yazıyorsanız ben Türkçe okuyorum. Böyle bir platform, sohbetleşme programı yaptık. İki yıl bunu sürdürdük. Çok da büyük emek, masraf harcadık, çok önemli bir projeydi ama rektör yardımcısı olduktan sonra işin başında bulunamıyorsunuz. Böylece kendimiz daha da küçülterek toyu devam ettirdik ve içeriklerimizi küçülttük. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilgili kuruluşları buna destek olurlarsa mükemmel bir şey olur. Devlet destek olursa bu projenin önü açık ve ben projeyi de TDÇV'ye bağışladım." değerlendirmesinde bulundu.

Topsakal, Türk dünyası çocuk dergisinin de vakfın projelerinin içinde yer aldığını ifade etti.

Vakfın etkinliklerinden olan Bilim Şenliği'nde projelerin yarıştığını, Türkiye'den de okullar katıldığı için büyük katılım olduğunu aktaran Topsakal, "Profesyonel, alana göre bilgisayar, makine, fizik, kimya veya matematikle ilgiliyse ilgili akademik hocalar tarafından projeler değerlendirmeye tabi tutuluyor ve oradan bir eleme yapıp ilk 100, sonra ilk 50, sonra ilk 10'a kadar düşüyor. Bizim için önemli olan şu; oradan (Türk dünyasından) gelen çocukların buradaki kardeşleriyle beraber 15 gün boyunca gezmesi, birbirleriyle anlaşıp konuşabilmek için kendi dillerini konuşmaları, İngilizce veya Rusça falan değil, kendi yerel dilleriyle aralarında ilişki kurmaları ve kardeş olmaları. Bizim yapmak istediğimiz şey aslında bu." ifadelerini kullandı.

Spor şenlikleri ve Türk dünyası çocuk şölenine değinen Topsakal, vakıf için dünyadaki hiçbir çocuğun diğerinden farkı olmadığını söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *