"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3602 %0.4
37,0071 %-0.17
2.602.000 %1.228
2.965,97 -0,34
Ara
İşçi Haber Gündem ABD'de bitmek bilmeyen kürtaj davası

ABD'de bitmek bilmeyen kürtaj davası

Kürtaj kısıtlamalarına karşı ABD protestoları gününü başlattı

Kadın hakları savunucuları, ülkenin en kısıtlayıcı kürtaj yasasını protesto etmek için Cumartesi günü Texas Capitol'de toplanarak, üreme özgürlüğünü desteklemek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde 660 yürüyüş düzenledi.

1000'den fazla protestocudan oluşan kalabalık, bu yılın başlarında milletvekillerinin yaklaşık altı hafta sonra kürtajı yasaklayan yasayı kabul etmesinden dolayı bir araya toplandı.

Göstericilerin birkaç tabelasında ve tişörtlerinde "Abort Abbott" yazısı yer alırken, diğerleri Teksas eyaletinin sloganı olan "Gel ve Al"ı rahim şeklinde gösterdi.

Austin'in de içinde bulunduğu Travis County'nin bir komiseri olan Ann Howard kalabalığa, "Teksas için vizyonumuz hala sağlam ve dirençli" dedi. "Ama aynı zamanda açık, kapsayıcı ve şefkatli. Teksas'ımız bireysel özgürlükleri koruyor."

Washington DC'de, protestocular, mahkemenin 1973'te dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade'de kurulan kürtaj haklarını devirmelerine olanak sağlayacak bir Mississippi davasını değerlendireceği bir oturum için yeniden toplanmadan iki gün önce ABD Yüksek Mahkemesi'ne yürüyüş düzenledi.

1 Eylül'de 5-4 arasında bir kararla yargıçlar, kürtaj ve kadın sağlığı sağlayıcılarının Teksas'ta neredeyse tamamen yasaklandığını belirtti ve yasağın uygulanmasını engelleme talebini reddetti.

Kadın Yürüyüşü'nün yönetici direktörü Rachel O'Leary Carmona, grubun düzenlediği gösterilerin çoğu başlamadan önce, "Bu, ülkenin dört bir yanındaki insanlar için bir tür cam kırılma anı" dedi.

“Birçoğumuz kürtajın hepimiz için yasal ve erişilebilir olacağı fikriyle büyüdük ve bunu çok gerçek bir risk altında görmek bir uyanış anı oldu” dedi.

Carmona, Cumartesi günü yapılması planlanan yürüyüş sayısının, grubun 2017'de göreve başlamasından bir gün sonra dünya çapında milyonlarca insanı eski Başkan Donald Trump'a karşı miting yapmak için harekete geçirdiği ilk protestodan sonra ikinci olduğunu söyledi.

Kıyıdan kıyıya yürüyüşler sadece Austin'i değil, ülkenin kürtaj hakları konusundaki savaşında bir parlama noktası olan Teksas'taki diğer şehirlerini de içerecek şekilde ayarlandı.

Devletin 1 Eylül'de yürürlüğe giren sözde "kalp atışı" yasası, genellikle altı hafta civarında embriyoda kalp aktivitesi tespit edildikten sonra kürtajı yasaklıyor. Uzmanlar, çoğu kadının hamile olduğunu öğrenmesinden ve tüm kürtajların %85 ila %90'ından önce yapıldığını söylüyor.

Teksas ayrıca sıradan vatandaşların yasağı uygulamasına izin veriyor ve yasadışı kürtaj sağlamaya yardımcı olan birini başarılı bir şekilde dava ederlerse en az 10.000 dolar ödüllendiriyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana, Teksas'ta yüzlerce kadın kürtaj için başka eyaletlere giderken, diğerleri posta yoluyla kürtajı teşvik eden haplar aradı veya kadınları kürtaj yaptırmamaya teşvik eden "kriz gebelik merkezlerini" ziyaret etti. Kürtaj klinikleri, hasta ziyaretleri azaldıkça ve bazı personel istifa ettikçe hayatta kalmak için mücadele ediyor .

Kürtaj hakları savunucuları ve ABD Adalet Bakanlığı, eyalet ve federal mahkemelerde yasaya itiraz ederek, yasanın Roe v. Wade'i ihlal ettiğini ileri sürdü.

Cuma günü Austin'deki bir federal yargıç, Adalet Bakanlığı'nın anayasaya uygunluğu sorgulanırken yasayı geçici olarak engelleme talebini duydu .

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *