Almanya'da Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ayrılması sonrasında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümeti düştü. Başbakan Olaf Scholz'un güven oylaması başvurusu sonucunda bugün toplanan Federal Meclis, erken seçimlerin yolunu açtı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Federal Mecliste yapılan oylamada güvenoyu alamaması üzerine ülkede erken seçim süreci başladı. Scholz, Almanya Anayasası'nın 68. maddesi uyarınca Federal Mecliste güvenoyu talebinde bulundu.
Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) lideri Olaf Scholz’un seçimlerdeki en güçlü rakibi, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz olarak öne çıkıyor. Son anketlere göre Merz’in oy oranı %33 seviyesinde görünüyor.
SPD’nin oy oranı %16 olarak tahmin edilirken, Yeşiller’in adayı Robert Habeck %11 ile üçüncü sırada yer alıyor.
SCHOLZ'UN 367 OY ALMASI GEREKİYORDU
Mecliste yapılan güven oylamasında Scholz'a 207 milletvekili destek verirken, 394 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamada 116 milletvekili ise çekimser kaldı.
Şansölye Scholz'un güvenoyu için 367 oy alması gerekiyordu.
Normal şartlarda 28 Eylül'de yapılması planlanan seçimler, iki partiye düşen hükümetin karar alma çoğunluğunu yitirmesinin ardından erkene alınmış ve seçim tarihi 23 Şubat olarak açıklanmıştı. SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan üçlü koalisyon hükümeti, 26 Eylül 2021'de yapılan seçimlerle işbaşı yapmıştı.
AfD VE ALICE WEIDEL YÜKSELİŞTE
Anketlerde dikkat çeken bir diğer aday, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) adayı Alice Weidel. Göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan AfD, %18 civarında oy oranıyla seçimlerin en önemli aktörlerinden biri olmayı hedefliyor. Ancak partinin göçmen karşıtı duruşu ve Nazizm ile ilişkilendirilen politikaları, birçok kesim tarafından tehlikeli olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, hiçbir partinin tek başına hükümet kuramayacağı bir tabloya işaret ediyor. AfD dışındaki partilerin geniş bir koalisyon kurması gerekeceği vurgulanırken, SPD ve CDU/CSU arasında dahi bir ittifakın yeterli olmayabileceği belirtiliyor.
AfD’nin hükümet ortağı olmaması için diğer partilerin güçlü bir iş birliğine gitmesi gerektiği ifade ediliyor.
CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, SCHOLZ İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Scholz'un, oylamanın soncunun açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Olaf Scholz'un, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e Federal Meclisin feshedilmesini önerdiği bildirildi.
Almanya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kerstin Gammelin'in sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamaya göre, Steinmeier, mecliste milletvekillerinin çoğunluğunun güvenoyunu alamayan Scholz'u kabul etti.
Gammelin, Şansölye Scholz'un, Cumhurbaşkanı'na meclisin feshedilmesini önerdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı'nın meclisin feshedilmesine ilişkin kararı vermesi için 21 gün zamanı bulunduğunu aktaran Gammelin, Steinmeier'in bu kararı vermeden önce Federal Meclisteki partilerin grup başkanlarıyla görüşeceğini ifade etti.
Anayasaya göre cumhurbaşkanının meclisi feshetme kararı verdiğinde, erken seçimlerin 60 gün içinde yapılması gerektiğine dikkati çeken Gammelin, seçim tarihini cumhurbaşkanının belirlediği bilgisini paylaştı.