"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5822 %-0.04
36,1764 %0.43
3.374.260 %-0.697
2.999,90 -0,19
Ara
İşçi Haber Gündem Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde yangın

Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde yangın

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Ukrayna'da yangın çıktı. Ukrayna Devlet başkanı ve yetkililer uyarda bulundu.

Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin sahasında meydana gelen büyük bir yangın cuma günü söndürüldü ve yetkililer, güneydoğu Ukrayna'daki santralin Rus güçleri tarafından 2014'te ele geçirilmesinin ardından normal şekilde çalıştığını belirtti.

Ayrı bir gelişmede, bir cumhurbaşkanlığı danışmanı, yerel yetkililerin Rus birliklerinin girdiğini söylemesinin ardından Ukrayna'nın Mykolayiv kentindeki ilerlemeyi durdurduğunu söyledi. Yakalanırsa, Rus kuvvetlerinin şimdiye kadar en fazla ilerleme kaydettiği güney Ukrayna'daki 500.000 kişilik şehir, henüz düşmeyen en büyük şehir olacak.

Rus güçlerinin kontrol altında

Yetkililer, Zaporizhzhia yerleşkesindeki yangının tesisin kendisinde değil, bir eğitim merkezinde olduğunu söyledi. Ukrayna'nın dört nükleer santralini işleten devlet kuruluşu Energoatom'dan bir yetkili, daha fazla çatışma olmadığını, yangının söndüğünü, radyasyonun normal olduğunu ve Rus güçlerinin kontrol altında olduğunu ifade etti.

Kuruluşunun artık tesisin yöneticileriyle iletişim kurmadığını, oradaki radyasyon durumunu kontrol etmediğini veya altı reaktöründe ve yaklaşık 150 konteyner kullanılmış yakıtta potansiyel olarak tehlikeli nükleer maddelerin gözetimini yapmadığını aktardı.

Rusya savunma bakanlığı da tesisin normal şekilde çalıştığını söyledi. Yangını Ukraynalı sabotajcıların "canavarca bir saldırısına" bağladı ve güçlerinin kontrol altında olduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı başkanı Rafael Grossi, tesisin Rus mermisi olduğuna inandığı bir mermiden zarar görmediğini söyledi. Kapasitenin yaklaşık %60'ında yalnızca bir reaktör çalışıyordu.

Reuters tarafından doğrulanan tesisten bir video daha önce, bir binanın alev alev yandığını ve büyük bir akkor top gökyüzünü aydınlatmadan, bir otoparkın yanında patlayıp bina boyunca dalgalanan dumanlar göndermeden önce, yanan bir binayı ve gelen top mermilerini göstermişti.

Nükleer felakete yol açabilir

Savaşın potansiyel bir nükleer felakete yol açabileceği ihtimali, dünya finans piyasalarını alt üst etmişti.

Rusya'nın Ukrayna'nın elektriğinin beşte birinden fazlasını sağlayan bir santrali ele geçirmesi, diğer Rus ilerlemelerinin şiddetli direnişle durdurulduğu sekiz günlük savaşın ardından büyük bir gelişmeydi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ve diğer Batılı yetkililer, yüksek radyasyon seviyelerine dair bir belirti olmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy bir video adresinde "Avrupalılar, lütfen uyanın. Politikacılarınıza söyleyin. Rus birlikleri Ukrayna'daki bir nükleer santrale ateş ediyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırıyı başlattığı 24 Şubat'tan bu yana binlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı ve 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'yı terk ettiği düşünülüyor.

Üç yönden ilerleyen Rus kuvvetleri, Ukrayna şehirlerini topçu ve hava saldırılarıyla döverek kuşattı. Moskova, amacının komşusunu silahsızlandırmak ve neo-Nazi dediği liderleri yakalamak olduğunu söylüyor. Ukrayna ve Batılı müttefikleri bunu 44 milyonluk ülkeyi fethetmek için bir savaş için temelsiz bir bahane olarak nitelendiriyor.

Rusya, 1986'da eridiğinde Avrupa'nın çoğuna radyoaktif atık yayan, Kiev'in kuzeyindeki feshedilmiş Çernobil tesisini zaten ele geçirmişti. 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *