Bakan Işıkhan, yaptığı açıklamada, "Asgari ücret konusundaki görüşmeleri önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz. Şu anda ücret tekliflerinin komisyona iletilmesini bekliyoruz. Bu süreç oldukça kritik ve tüm tarafların beklentilerini karşılayacak bir uzlaşıya varmak için çaba sarf ediyoruz." dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla üçüncü toplantısını 19 Aralık Perşembe günü gerçekleştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesinde açıklamalarda bulunarak, işçi ve işveren kesimlerinden gelen tekliflerin değerlendirileceğini ve sürecin önümüzdeki hafta içinde neticelendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Asgari ücretin belirleneceği süreç, ilk olarak 10 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başladı. Bakan Işıkhan’ın başkanlık ettiği toplantıda, işçi kesimini TÜRK-İŞ, işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. İkinci toplantı 16 Aralık’ta gerçekleştirildi ve bu toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik veriler üzerine sunum yaptı.
ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 19 ARALIK'TA
Asgari ücretin 2025 yılı için belirlenmesi kapsamında en kritik nitelikteki üçüncü toplantı 19 Aralık’ta saat 11.30’da Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak. Bu toplantıda işçi ve işveren kesimlerinin ilk rakamları masaya getirmesi bekleniyor. Toplantı sonrasında, dördüncü toplantının en kısa sürede gerçekleştirilmesi ve 2025 asgari ücretinin gelecek hafta içinde açıklanması öngörülüyor.
Mevcut asgari ücret, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu maliyetin 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi ve 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Asgari ücretin belirlenmesi, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası primleri gibi birçok sosyal güvenlik kalemini de etkiliyor.