Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Yurt Dışına Çıkış Harcı Uygulama Genel Tebliği Taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yurt dışına çıkış harcı ödemelerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak düzenlemeyle kağıt tasarrufu sağlanması ve yeşil dönüşüm hedefleniyor.
Yurt Dışına Çıkış Harcı Nasıl Ödenecek?
GİB'in yayımladığı taslakla birlikte, yurt dışına çıkmadan önce harcın vergi daireleri, mal müdürlükleri, gümrük saymanlıkları, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, yetkili bankalar ve PTT vezneleri aracılığıyla ödenebileceği belirtiliyor. Ayrıca, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de bu ödeme işlemi yapılabilecek. Elektronik ödeme seçenekleriyle, harç ödemelerinin takibi kolaylaşacak.
“Harç Pulu” Kaldırılıyor
2024 yılının sonuna kadar geçerli olan yurt dışına çıkış harç pulları, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen kaldırılacak. Bu tarihten sonra, yurt dışına çıkış harcı sadece dijital platformlar üzerinden ödenebilecek. 2024 yılı sonu itibarıyla alınan harç pulları, 10 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak.
Bu yeni düzenleme, aynı zamanda yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, kağıt kullanımını minimuma indirmeyi amaçlıyor. Elektronik ortamda yapılan ödemelerin, GİB'in Dijital Vergi Dairesi üzerinden kontrol edilebilmesi, sistemin şeffaflığını artıracak.
Yurt Dışına Çıkış Harcı Tarih Oluyor
Yeni düzenleme ile birlikte, yurt dışına çıkış harcı ödemeleri, eski yöntemle havalimanları ve limanlardaki “harç pulu” uygulamasını tarih edecek. Harç ödemeleri, dijital sistem aracılığıyla yapılacak ve bu ödeme sisteme işlendikten sonra çıkış yapılabilecek.
Bu değişiklikler, yurt dışına çıkacak vatandaşlar için ödeme sürecini daha kolay ve hızlı hale getirirken, kağıt israfının önüne geçilmesine de katkı sağlayacak.
Özetle:
- Yeni ödeme yöntemi: Harç pulu kaldırılıyor, dijital ödeme yöntemleri öne çıkıyor.
- Geçerlilik tarihi: 2024 sonuna kadar harç pulları geçerli.
- 1 Ocak 2025 sonrası: Yurt dışı çıkış harcı sadece elektronik ortamda ödenebilecek.
- Dijital sistem: GİB’in Dijital Vergi Dairesi ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ödeme yapılabilecek