"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2880 %0.08
36,9857 %-0.09
2.262.093 %-1.524
2.998,70 -0,97
Ara
İşçi Haber Gündem Biden'in danışmanları enflasyonu körükleyen politikalar değil pandemi diyor

Biden'in danışmanları enflasyonu körükleyen politikalar değil pandemi diyor

ABD Başkanı Biden'in danışmanları yüksek enflasyonun sebebinin Covid-19 salgını olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden'in ekonomi danışmanları, pazar günü politikalarında enflasyonun yükselmesinin sebebinin yönetimin programlarının bir sonucu değil, COVID-19 salgınıyla ilgili küresel bir sorun olduğunu söylediler.

ABD tüketici fiyatları geçen hafta, benzin ve diğer mal fiyatlarındaki artışların etkisiyle 31 yılın en büyük yıllık kazancını kaydetti. Cumhuriyetçiler, artışın Biden'ın kapsamlı harcama gündemini yansıttığını iddia ederek enflasyon endişelerine saldırdılar. 

Şüphesiz enflasyon şu anda yüksek

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi direktörü Brian Deese, NBC'nin "Meet the Press" programında "Şüphesiz enflasyon şu anda yüksek. Amerikalıların cüzdanlarını etkiliyor. Görünümlerini etkiliyor. Fakat bunu bir bağlama oturtmamız önemli. Başkan göreve geldiğinde, topyekün bir ekonomik krizle karşı karşıyaydık." dedi.

ABD enflasyonun yükselmesinde yalnız değil. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na bağlı 38 üye ülkede enflasyonun yüksek olduğunu ve ekonomilerin COVID-19 kapatmalarının yeniden açılmasıyla enerji talebi toparlanırken petrol fiyatlarının son 18 ayda dört katına çıktığını gösteriyor. 

Biden'ın pazartesi günü , çökmekte olan köprüleri ve yolları onarmak için eyalet ve yerel yönetimlere milyarlarca dolar dağıtarak ve milyonlarca Amerikalıya geniş bant internet erişimi sağlayarak ülke genelinde istihdam yaratması beklenen 1 trilyon dolarlık iki taraflı bir altyapı faturasını imzalaması bekleniyor.

Bu yalnızca ilk adım

Hazine Bakanı Janet Yellen ve Deese ayrı televizyon programlarında bu önlemin yanı sıra 1,75 trilyon dolarlık "Daha İyisini İnşa Et" iç harcamaları ve iklim yatırım faturasının enflasyonu düşürmeye yardımcı olmasını beklediklerini söylediler.

Deese CNN'de yaptığı açıklamada "Harekete geçmek için bir aciliyet var" dedi.

Deese, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin "Daha İyisini İnşa Et" tasarısını bu hafta oylamaya sunacağından emin olduğunu söyledi. Ancak, Senato henüz tasarıyı kabul etmediğinden ve demokratik bölünmeler bu meclisteki şansını tehdit edebileceği için bu yalnızca bir ilk adım olacak.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, pazar günü diğer Demokratlara açık bir mektupla, meclisinin, Meclis'i geçene kadar tasarıyı kabul etmeyeceğini söyledi. Kongre, federal hükümet tarafından ekonomik olarak felaket bir borç temerrüdü ve Demokratlar için politik olarak utanç verici olacak kısmi bir hükümet kapanmasını önlenmesi gerektiğinden, önümüzdeki ay son derece kalabalık bir gündemle karşı karşıya olacak.

SÜRME ONAYI

Yüksek enflasyon, ücret artışlarını aşındırıyor ve Amerikalılar ekonomi konusunda daha endişeli hale geldikçe onay notu düşen Biden için siyasi riski artırıyor. Genişleyen enflasyonist baskılar, Federal Rezerv'in iletişimini de zorlaştırabilir. Fed bu ay yüksek enflasyonun geçici olmasının beklendiğini yineledi.

Yellen, CBS kanalının "Face the Nation"da yaptığı konuşmada, Biden'ın Mart ayındaki 1,9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Planı teşvik paketinin Amerikalıların pandemiyi atlatmasına yardımcı olduğunu ve bugün harcamaların güçlü ve talebin güçlü olduğunu söyledi.

Ancak, mal ve işçi arzının düşük kaldığını ve federal hükümetin pandemiden etkilenen küresel tedarik zincirlerinin önündeki engeli kaldırmak için çabaladığını belirtti.

Yellen, pandemi azalmaya devam ederse fiyatların gelecek yılın ikinci yarısında normale dönmesini beklediğini söyledi.

Yellen, "Pandemi, ekonomi ve enflasyon için ateş ediyor" dedi. Ve eğer enflasyonu düşürmek istiyorsak, yapabileceğimiz en önemli şeyin pandemiye karşı ilerleme kaydetmeye devam etmek olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ülkemizin geleceğini feda edeceğiz

Biden ve üst düzey ekonomi danışmanları aylardır enflasyonun kısa vadeli bir sorun olacağını tahmin ediyorlardı.

CNN'nin "Birliğin Durumu" programında yanlış olup olmadığı sorulduğunda Deese, "Hayır, sanmıyorum" diyerek ABD ekonomik toparlanmasının gücüne işaret etti.

Şubat ayında Amerikan Kurtarma Planının enflasyonu artırabileceği konusunda uyarıda bulunan Demokrat eski Hazine Bakanı Larry Summers, pazar günü yaptığı açıklamada, uzun vadeli yatırımlar yaptıkları için hem altyapıyı hem de ''Daha İyi İnşa Edin'' faturalarını desteklediğini söyledi.

Summers, CNN'in "Fareed Zakaria GPS" programında, "Ülkemizin geleceğini feda edeceğiz ... ve bu tasarıyı reddedersek enflasyonun düşürülmesine anlamlı bir katkıda bulunmayacağız" dedi.

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *