İklim değişikliğinin en feci etkilerini önlemek için çok önemli olan BM konferansı bugün başladı ve dünya liderleri, çevre uzmanları ve aktivistler küresel ısınmayı durdurmak için kararlı adımlar atılmasını istediler.
İskoçya'nın Glasgow kentindeki COP26 konferansının görevi, 20 büyük sanayi ülkesinden oluşan Grubun Roma'daki bir hafta sonu zirvesinde iddialı yeni taahhütler üzerinde anlaşmaya varamaması nedeniyle daha da yıldırıcı hale geldi.
G20, dünya çapında yoğunluğu artan sıcak hava dalgalarının, kuraklıkların, sellerin ve fırtınaların ana nedeni olan ve fosil yakıtların yakılmasıyla üretilen gaz olan karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %80'inden sorumludur .
İngiltere Başbakanı Boris Johnson açılış töreninde yaptığı konuşmada, "İnsanlık iklim değişikliği konusunda zamanı çoktan aştı. Kıyamet saatinde gece yarısına bir dakika kaldı ve şimdi harekete geçmemiz gerekiyor."
BM Genel Sekreteri 2015'ten bu yana kaydedilen en sıcak altı yılın yaşandığını hatırlattı.
İklim değişikliğinden en çok etkilenen yoksul ülkelerden aktivistler de dahil olmak üzere diğer konuşmacılar meydan okuyan bir mesaj verdiler.
Johnson sahneye çıktığında, İsveçli aktivist Greta Thunberg, milyonlarca destekçisine liderleri ihanetle suçlayan bir açık mektup imzalama çağrısını retweet etti.
"Bu bir tatbikat değil. Dünya için kırmızı kod" yazıyordu. "Gezegenimiz harap olurken milyonlarca insan acı çekecek,verdiğiniz kararlarla yaratılacak veya kaçınılacak korkunç bir gelecek. Karar verme gücüne sahipsiniz."
ANLAŞMA
Roma'da, G20 liderleri, en aşırı küresel ısınmayı önlemek için gerekli olduğu yaygın olarak belirtilen bir son tarih olan net karbon emisyonlarını durdurmaya yönelik 2050 hedefini taahhüt etmekte başarısız oldular ve bu, COP26'nın ana amaçlarından birini fena halde baltaladı.
Bunun yerine, net emisyonları "yüzyılın ortasına kadar veya civarında" durdurmanın "önemli önemi"ni kabul ettiler ve karbon emisyonlarının önemli bir nedeni olan yerli kömür enerjisini aşamalı olarak durdurmak için herhangi bir zaman çizelgesi belirlemediler.
Fosil yakıt sübvansiyonlarını "orta vadede" aşamalı olarak kaldırma taahhütleri, G20'nin Pittsburgh'daki bir zirvede 2009 kadar uzun bir süre önce kullandığı ifadeyi tekrarladı.
Kömür, petrol ve gazın nasıl azaltılacağı konusunda dünyanın en büyük emisyon salanlarından bazıları arasındaki anlaşmazlık, işlerini kolaylaştırmayacaktır.
G20'de ABD Başkanı Joe Biden, her ikisi de liderini Glasgow'a göndermeyen Çin ve Rusya'yı önerileri masaya koymadıkları için ayırdı.
Konferansa şunları söyledi: "Glasgow, geleceğimizi korumak için on yıllık ortak hırs ve inovasyonun başlangıcı olmalı."
ABD'nin önünde açık ara en büyük sera gazı salan ülkesi olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, konferansta yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin sadece daha fazlasını değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeleri daha iyisini yapmaları için desteklemeleri gerektiğini söyledi.
Kremlin, ABD ve Suudi Arabistan ile birlikte dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden biri olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in herhangi bir görüşmeye video bağlantısıyla katılma planlarını bıraktığını söyledi. devamını oku