"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2880 %0.08
36,9857 %-0.09
2.262.093 %-1.524
2.998,70 -0,97
Ara
İşçi Haber Gündem Çin'den kömür ve elektrik uyarısı

Çin'den kömür ve elektrik uyarısı

Çin Devlet Şebekesi, güç sıkıntısını hafifletmesine rağmen kışın arzın sıkışık olduğu konusunda uyardı

Çin Devlet Şebeke Şirketi , kömür arzını artırmak ve büyük kullanıcıların elektriği kesmelerini sağlamak için alınan tedbirlerin ardından elektrik sıkıntısı hafiflese de, kıştan ilkbahara kadar güç arzı ve talep arasında sıkı bir denge  kurulması konusunda uyarıda bulundu.

Firma pazar günü yaptığı açıklamada, kışın ısıtma mevsiminde tüketim artarken hidroelektrik üretiminin düşmesi beklendiğinden elektrik kesintileri bile olabileceğini söyledi.

Çin'in dörtte üçünde elektrik iletimini yöneten firma, "Şebeke genel olarak arz ve talep durumu ile bazı bölgelerde güç kesintisi arasında sıkı bir denge içinde olacak" açıklamalarında bulundu.

6 Kasım'a kadar neredeyse hiçbir bölgede konut ve endüstriyel kullanıcıların elektrik kullanımını kesmesine gerek olmadığını söyleyen firma, ancak büyük tüketiciler gruplarındaki firmaların yoğun kullanım saatlerinde çalışmayı azaltmak için taleplerin altında kalındığını da sözlerine ekledi.

State Grid, şirket tarafından yönetilen bölgedeki mevcut elektrik arz ve talep durumu normale döndüğünü açıkladı.

Çin'in geniş bir kesiminde mayıs ayından bu yana yükselen fiyatlar ve elektrik üretimi için önemli bir yakıt olan kömürün kısıtlı arzı, COVID-19 pandemisi sonrasında güçlü endüstriyel faaliyet talebi artırmasıyla elektrik santrallerinin operasyonlarını kısıtlaması sebebiyle elektrik kesintileri yaşanmaktaydı. 

Kömür tedarik durumunda düzelme 

Çin'in kömür piyasasını istikrara kavuşturmak ve elektrik santrallerinin karlılığını artırmak için aldığı önlemler, daha fazla kömür üretimi için onaylardan, kömür fiyat spekülasyonu ve elektrik fiyatlarını serbest bırakmaya kadar uzanıyordu.

Şirket, bölgedeki State Grid tedarik eden elektrik santrallerinde kömür stoklarının 99,32 milyon ton veya 20 günlük kullanım için yeterli olduğunu belirtti.

Devlet planlamacısı bu hafta yaptığı açıklamada Çin'in kömür tedarik durumunda düzelme olduğunu söyledi. 

Hava uzmanları, La Nina koşullarının bu kış geri döneceğini tahmin ederek, Çin'in kuzeyindeki olası daha soğuk sıcaklıklara ve güneyinde daha az yağışa işaret ediyor.

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *