"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2617 %0.13
43,9740 %-0.25
4.253,94 % 1,06
3.383.206 %1.765
İşçi Haber Gündem Daron Acemoğlu Google’ı sert eleştirdi! Reklam tekeli demokrasiye zarar veriyor

Daron Acemoğlu Google’ı sert eleştirdi! Reklam tekeli demokrasiye zarar veriyor

Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, Financial Times'taki yazısında Google'ın dijital reklamdaki tekelleşmesinin medya sektörünü ve demokratik kamuoyunu nasıl zayıflattığını anlattı. Acemoğlu, rekabetin artırılması için dijital reklam devlerine yüzde 50 vergi önerisi sundu.

Okunma Süresi: 2 dk

Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, Financial Times’ta yayımlanan yazısında Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelleşmesini ve bunun medya ekosistemi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi olan Acemoğlu, Google’ın 876 milyar dolarlık çevrimiçi reklam pazarında kurduğu hakimiyetin, bağımsız medya kuruluşlarını ciddi şekilde zayıflattığını savundu. Ona göre bu durum, sadece medya sektörünü değil, aynı zamanda bilgiye erişimi, ifade özgürlüğünü ve sağlıklı bir kamuoyu oluşumunu da tehdit ediyor.

Acemoğlu: Citibank New York Borsası’na sahip olmasına benzer

Acemoğlu, "Sosyal medya daha zehirli hale geldikçe ve aşırılık yanlıları tarafından silah olarak kullanıldıkça, güvenilir haberler yok olmaya devam ediyor" ifadesini kullanarak, reklam gelirlerine bağlı çalışan haber sitelerinin, Google’ın belirlediği kurallar çerçevesinde ayakta kalmaya çalıştığını vurguladı. Acemoğlu, dijital dünyadaki rekabetin sekteye uğradığını ve kamu yararının göz ardı edildiğini dile getirdi. Eski bir Google yöneticisinden alıntı yaparak durumu şöyle örnekledi: "Google’ın reklamcılıktaki hakimiyeti, Citibank ya da Goldman Sachs’ın New York Borsası’na sahip olmasına benziyor. Bu, başka herhangi bir sektörde kabul edilemezdi."

acemoğlu ve simon Johnson'dan redikal vergi önerisi

Ekonomist, MIT’ten meslektaşı Simon Johnson ile birlikte bir çözüm önerisi de hazırladı. Acemoğlu, dijital reklam gelirleri yıllık 500 milyon doları aşan teknoloji devlerine yüzde 50 oranında vergi getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu gelirlerin bağımsız gazetecilik faaliyetlerini ve kamusal dijital alanları desteklemek amacıyla kullanılması gerektiğini savundu. Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası ve Dijital Hizmetler Yasası gibi düzenlemeleri olumlu bulan Acemoğlu, ABD’de de benzer düzenlemelere iki partiden destek geldiğini belirtti. Acemoğlu, "Silikon Vadisi çok uzun zamandır internetin kurallarını dikte ediyor. Rekabet azalırken, eşitsizlik artıyor" dedi.

Yazısını Avrupa’ya çağrıda bulunarak tamamlayan Acemoğlu, "Şimdi Avrupa bu işi bitirmeli. Silikon Vadisi çok uzun zamandır internetin kurallarını dikte ediyor, rekabet azalırken ve eşitsizlik artarken piyasaları kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde şekillendiriyor. Avrupa, Google'ın reklam tekelini kırmak üzere harekete geçerek dijital geleceğimizi tekellerin değil demokratik kurumların şekillendirmesi gerektiğini gösterebilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ