Düzenlenen toplantıda “Tarihi bir gündeyiz” diyerek konuşmasına başlayan Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, dijital telif yasası üzerinde çalışmalara başladıklarını duyurararak haberlerin de telif kapsamına alınması gerektiğini belirtti. Yayman, açıklamnasında “Basın emekçileri için büyük bir adım atılıyor. Dijital telif için yasal bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz" ifadesine yer verdi.
Hüseyin Yayman konuşmasının devamında şu açıklamada bulundu:
"Tarihi bir gündeyiz” diyerek başladığı konuşmasında, “Personel istihdam eden, içerik üreten, bu konuda kurumsal yapıya giden yerlerin eserlerinin, haberlerinin hiçbir telif ödenmeden alınması bu kurumların kan kaybetmesine neden olmaktadır. Bu yapılar zaman içinde güç kaybedecek. Bu hakların alınamaması, zaman içerisinde habere ulaşmak için ortaya konan emeğin yok olması anlamına geliyor.”
ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ
Yayıncıların yıllardır haklarını sömüren Google ve arama motorları hakkında yayıncılar, haklarını alabilmek için Avustralya, Kanada ve AB ülkelerinde olduğu gibi haberin telif kapsamına alınması talebinde bulunuyor.
Bu kapsamda Dijital Mecralar Komisyonu, yayıncıların talebi ile Dijital Telif Yasası çalışmalarına hız verdi. Komisyonda bugün düzenlenen kritik toplantıya, Rekabet Kurumu ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü katılım sağladı.
"TARİHİ BİR GÜNDEYİZ" AÇIKLAMASI
Toplantıda açılış konuşması yapan Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman ilk olarak söze "Tarihi bir gündeyiz" ifadesiyle girdi.
Yayman’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:
"Tarihi bir gündeyiz. Basın emekçileri için büyük bir adım atılıyor. Dijital telif için yasal bir altyapı hazırlamaya çalışıyoruz. FSEK’in yapılış tarihinin 1951, bugünün 2024 olduğunu düşünürsek nasıl bir durumla karşı karşıya olduğumuzu görürüz."