"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,0195 %0.08
36,8064 %0.25
3.658.284 %-2.435
2.981,64 0,26
Ara
İşçi Haber Gündem Doğal çiçek soğanlarının ihracatına yeni düzenleme!

Doğal çiçek soğanlarının ihracatına yeni düzenleme!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı için geçerli olacak Doğal Çiçek Soğanları İhracat Listesini yayımladı. Buna göre, doğadan toplanan bazı bitkilerin ihracatına yasak getirilirken, bazı türlere ise kota uygulaması getirildi. Yeni düzenleme, biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve sürdürülebilir ticareti hedefliyor. Tebliğ 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla geçerli olacak Doğal Çiçek Soğanlarının İhracat Listesi hakkında yeni bir tebliğ yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle, doğadan toplanan bazı çiçek soğanları ve bitkiler için ihracat yasağı getirildi. 2025 yılından itibaren, doğadan toplanan belirli çiçek soğanlarının yurtdışına gönderilmesi yasaklanacak, buna ek olarak bazı bitki türlerinin ihracatına ise kota uygulanacak.

İhracatı Yasaklanan Bitkiler Nelerdir?

Yeni düzenlemeye göre, soğan, yoğurt çiçeği, çiğdem, ters lale, zambak, müşkürüm, kara çiğdem, lale, yılan bacağı, yılan pancarı, çakmuz, yılan bıçağı, nilüfergiller, salepgiller, yılan yastığı, kum zambağı, şark sümbülü, censiyan, sıklamen, kardelen, süsen, şakayık ve diğer yumrulu ve soğanlı türler gibi bazı bitkilerin ihracatına izin verilmeyecek. Bu türlerin doğal ortamdan toplanarak ticari amaçla yurtdışına gönderilmesi tamamen yasaklanacak.

Bu karar, doğadaki biyolojik çeşitliliğin korunması ve nesli tükenmekte olan bitkilerin dış ticaret yoluyla tehdit edilmesinin engellenmesi amacıyla alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal bitki örtüsünün tahribatını önlemeyi ve bu türlerin korunmasını sağlamayı hedefliyor

Bazı bitki türlerinin ise ihracatına kota getirildi. Bu bitkiler arasında bazı sıklamen çeşitleri, Toros ve Karadeniz kardeleni ile sarıkokulu yer alıyor. Bu türlerin ihracatı, belirli sınırlar dahilinde yapılabilecek. Bakanlık, her yıl belirli bir kota dahilinde ihracat yapılabilmesine izin verecek. Bu karar, hem biyoçeşitliliği koruma hem de bu bitkilerin sürdürülebilir şekilde kullanılması adına alınmış bir önlem olarak görülüyor.

Tebliğin Yürürlüğe Gireceği Tarih

Tebliğ, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, ihracat yapılacak doğal çiçek soğanları ve bitkiler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre belirlenecek. Yasağa ve kotaya uymayanların cezai işlemlere tabi tutulacağı da ifade ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, doğal çiçek soğanlarının korunmasını ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir şekilde yönetilmesini amaçlıyor. Doğal bitki örtüsüne zarar vermeden, kontrollü bir şekilde yapılacak ihracat ile hem ekonomiye katkı sağlanması hem de doğal zenginliklerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Yapılacak düzenlemeler, Türkiye'nin doğa dostu ihracat politikaları açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *