"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.393.342 %-0.555
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem Dünya'da ilk kez Türkiye'de görülen hastalık: Giresun sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Dünya'da ilk kez Türkiye'de görülen hastalık: Giresun sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, daha önce tanımlanmamış bir vakayı "Giresun Sendromu" olarak adlandırarak tıp literatürüne kazandırdı.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attı. Hastanede, organların yer değiştirmesiyle siroz gelişimi gösteren bir vaka tanımlandı. Bu nadir durum, "Giresun Sendromu" olarak adlandırıldı.

TIP LİTERATÜRÜNE GEÇİŞ

Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, bu hastalığın daha önce dünya çapında tanımlanmadığını vurgulayarak, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik." dedi. Prof. Dülger, bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde sunarak, hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdıklarını belirtti.

ORGANLARIN TERS YERLEŞMESİ

Prof. Dr. Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini dile getirdi. Ayrıca, bu durumun yanı sıra sirozun da geliştiğini açıkladı. Dülger, “Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor." ifadelerini kullandı.

KARACİĞER NAKİL İHTİYACI

Dülger, siroz gelişen hastaların genellikle 10 ila 12 yıl sonra karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor ve yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse bu hastalık hayati tehlike arz eden bir grup oluşturuyor.” dedi. Uzun yıllar boyunca belirti göstermeyen hastaların, karaciğer fonksiyonlarında bozulma yaşadıklarında müdahale gerektirdiğini vurguladı. Şu an hastanın durumunun iyi olduğunu belirtti.

GİRESUN'UN ADINI TIP DÜNYASINA DUYURMAK

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fazlı Kulaklı, bu başarıyı büyük bir önemle değerlendirdi. Kulaklı, “Bir sendrom tanımlamak kolay değil ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek,” dedi.

Giresun-3

GİRESUN SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Giresun Sendromu’nun belirtileri de uzmanlar tarafından açıklandı. İlk kez karşılaşılan bu vakada en önemli bulgular arasında nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizlik şikayetleri yer alıyor. Bu bulgular, hastalığın seyrinin izlenmesinde kritik bir öneme sahip.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu önemli keşfi, tıp dünyasında merak uyandırırken, Giresun’un sağlık alanındaki katkılarına da dikkat çekiyor. Bu başarı, hem yerel hem de uluslararası düzeyde takdir topluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *