Enflasyonun, tüketici fiyatlarının %5'lik resmi hedefin oldukça üzerindeki seviyelere yükselmesinin ardından, Türklere "ucuz ve kaliteli mallar" sağlamak ve "piyasaları dengelemek" için dükkanların hızlaca açılacağını söyledi.
Erdoğan, İstanbul'da bir tarım kredi kooperatifi satış noktasını ziyaret ettikten sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Bu işletmelerden her biri 500'er metrekareden başlayarak Türkiye genelinde yaklaşık bin adet açılması emrini verdik."
Ticari satış noktalarından, "Fiyatların vatandaşlarımızın bütçesine uygun olduğu yerler bunlar" dedi.
Yaklaşık %30'luk yıllık gıda enflasyonu, emtia fiyatlarındaki küresel sıçrama ve liradaki keskin değer kaybı, enflasyonun yıl boyunca yükselmesine neden oldu.
Enflasyon, son beş yılın çoğunda çift haneli rakamlarda kalarak, hane halkı kazancını yiyip Türkiye'yi yükselen piyasa emsallerinden oldukça farklı bir konuma getirdi.
Analistler, Türkiye'nin enflasyon sorununun başlıca sorumlusunun Merkez Bankası'nın azalan kredibilitesi olduğunu söylüyorlar. Erdoğan, politika anlaşmazlıkları nedeniyle son üç banka başkanını görevden aldı.
Başkanın teşvik baskısı altında, banka beklenmedik bir şekilde kilit faiz oranını geçen ay 100 baz puan düşürerek %18'e indirdi ve lirayı rekor düşük seviyelere gönderdi.
Ancak son haftalarda hükümet, Türkiye'nin en büyük süpermarketlerinde "mantıksız fiyatlandırma" ve "tüketici mağduriyeti" nedeniyle yüksek profilli teftişlere başladı. Ayrıca doğudaki Van ilindeki bazı restoran kahvaltı fiyatlarını da araştırdı.
Başkan Yardımcısı Fuat Oktay Cumartesi günü yaptığı açıklamada, köylerde gıda üretiminin artırılmasının sömürücü fiyatlandırmayı önlemek için hayati önem taşıdığını söyledi.
2019'un başlarında - enflasyonu tırmandıran bir para krizinin hemen ardından - hükümet, ucuz sebze ve meyveleri doğrudan satmak için kendi marketlerini açtı ve fiyatları yükseltmekle suçladığı perakendecileri devre dışı bıraktı.
Bu haber "https://www.reuters.com" adresinden alınmıştır.