Azerbaycan'ın kazandığı Dağlık Karabağ , Ermenistan ve Türkiye'deki savaştan bir yıl sonra uzlaşmaya mı gidiyor ?
Son haftalarda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Pachinian iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ihtimaline dair ipuçları verdiler. Türkiye devlet başkanı 29 Ağustos'ta bunun "ilerici" olacağını ve "Ermeni hükümeti ilerlemeye hazırsa" gerçekleşeceğini açıkladı. Ermenistan Başbakanı Pachinian , Ankara'nın ön koşullar oluşturmaması halinde olumlu yanıt vermeye hazır olduğunu dile getirdi.Başbakan olumlu sinyalleri memnuniyetle karşıladı .
Ermeni basınına göre, Eylül ayı başında Ermeni hükümetinin başkanı Gürcistan Başbakanı İrakli Gharibashvili aracılığıyla Türkiye cumhurbaşkanına bir görüşme teklif edeceği yönünde söylentiler vardı. Ermeni Güvenlik Konseyi sekreteri Armen Grigoryan inkar etmedi. 24 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada , "Üst düzeyde bir diyalogun bu ilişkileri normalleştirmenin yollarından biri olduğuna inanıyoruz." dedi.
Bu ısınmanın erken bir işareti olan Türk Hava Yolları'na Ocak 2021'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ticari uçuşlarda Ermeni toprakları üzerinden uçma yetkisi verildi. İki komşu arasındaki ağır yükümlülüklere kıyasla küçük bir adım oldu. Özellikle Ankara'nın 1915'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermenilere yönelik soykırımı tanımaması nedeniyle Türkiye ve Ermenistan'ın diplomatik temaslar yok. İki ülkeyi ayıran sınır 1992'den beri kapalı.
Yeni adımlar atılıyor
Türkiye'nin tartışmalı Dağlık Karabağ yerleşim bölgesinin kontrolü için 2020 sonbaharında kendisi ile Ermenistan arasındaki Azerbaycan'a verdiği destek ilişkilerin daha fazla zedelenmesine neden oldu. On yıldan fazla bir süredir Azerbaycan ordusunu eğiten ve donatan Ankara, ordusunu karada değil, harekat planlamasına dahil etti. Türk subayları gelişen ulusal askeri sanayinin amiral gemisi olan Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının kullanımını denetleyen manevradaydı. Türk askeri yardımı gidişatın belirleyicisi oldu ve Bakü'nün yerleşim bölgesinin bir kısmının ve çevresindeki yedi tampon bölgenin kontrolünü yeniden kazanmasına yardım etti.
Ancak Azerbaycan'ın ezici zaferi Türkiye'nin umduğu jeopolitik kazanımları getirmedi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in himayesinde 9 Kasım 2020'de ateşkese yol açan müzakerelere davet edilmedi. Öte yandan Moskova'da imzalanan anlaşma, Türkiye'yi Azerbaycan'a bağlayan, Azerbaycan'ın Nahçıvan yerleşim bölgesi üzerinden Hazar'a doğru bir yol koridorunun açılması bekleniyor.
Bu haber Le monde'dan Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin Fransızcasını okumak için tıklayın.