"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5290 %0.06
36,6290 %-0.05
3.203.538 %1.224
2.920,38 0,01
Ara
İşçi Haber Gündem Etiyopya'da gazeteciler tutuklandı

Etiyopya'da gazeteciler tutuklandı

Etiyopya, üç gazeteciyi 'terörizmi teşvik etmekten' gözaltına aldı.

Polis ve ülkenin medya düzenleyicisine göre Etiyopya'da Associated Press'e akredite bir serbest çalışan video gazeteci ve diğer iki yerel gazeteci gözaltına alındı.

Federal polis, gazetecileri çarşamba günü geç saatlerde, parlamentonun terör grubu olarak belirlediği Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) üyeleriyle röportaj yaparak terörizmi teşvik etmekle suçladı.

AP, serbest çalışanı Amir Aman Kiyaro'nun, bir raporlama gezisinden eve döndükten sonra ülkenin savaşla ilgili olağanüstü hali kapsamında 28 Kasım'da gözaltına alındığını bildirdi. Raporda, suçlanmadığı belirtildi.

AP Genel Yayın Yönetmeni Julie Pace yaptığı açıklamada, "Bunlar asılsız iddialardır. Kiyaro, Etiyopya'da çatışmanın her tarafında önemli çalışmalar yapmış bağımsız bir gazetecidir." Etiyopya hükümetini Kiyaro'yu derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

Polis ifadesi, gözaltına alınan diğer gazetecilerin devlet bağlantılı Fana Broadcasting ağından bağımsız kameraman Thomas Engida ve Addisu Muluneh olduğunu belirledi. Fana'nın CEO'su Admasu Damtew, Addisu'nun tutuklanmasının bizimle ilgili olmadığını söyleyerek yorum yapmayı reddetti. 

Federal polis müfettişi Tesfaye Olani devlet medyasına verdiği demeçte, gazetecilerin Etiyopya'nın olağanüstü hal ve terörle mücadele yasasını ihlal etmekten yedi ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

250'den fazla medya kuruluşu yasaklandı

Başbakan Abiy Ahmed, 2018'de göreve geldiğinde 250'den fazla medya kuruluşunun yasaklanması, düzinelerce gazetecinin serbest bırakılması ve geniş çapta eleştirilen bazı medya yasalarının yürürlükten kaldırılması dahil olmak üzere kapsamlı reformları denetledi.

Bununla birlikte, bazı hak grupları , hükümetin Kasım 2020'de kuzey Tigray bölgesinde çıkan çatışma da dahil olmak üzere ölümcül şiddet salgınlarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle basın özgürlüğünün o zamandan beri aşındığını söylüyor .

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, bu yıl 2 Kasım'da olağanüstü hal ilan edilmesinden bu yana en az 14 gazetecinin tutuklandığını söyledi. Etiyopya medya düzenleyicisi, son tutuklamalar hakkında sorulan bir soruya, polisin üç gazeteciyi "ülke kanunlarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle gözaltına aldığını söyledi.

Etiyopya Medya Kurumu başkanı Mohammed Edris, OLA'ya atıfta bulunarak Reuters'e verdiği demeçte, "Terör örgütü olarak belirlenen bir grup için tanıtım içeriği üretirken yakalandılar" dedi. OLA, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Edris, medya özgürlüğünün kısıtlandığı yönündeki suçlamaları reddetti ve "Sahnedeki gerçek şu ki, ülkede her zamankinden daha fazla medya kuruluşu ve özgürce çalışan gazeteci var" dedi.

Başbakanın bir sözcüsü, yorum talebine yanıt vermedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *