Polis ve ülkenin medya düzenleyicisine göre Etiyopya'da Associated Press'e akredite bir serbest çalışan video gazeteci ve diğer iki yerel gazeteci gözaltına alındı.
Federal polis, gazetecileri çarşamba günü geç saatlerde, parlamentonun terör grubu olarak belirlediği Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) üyeleriyle röportaj yaparak terörizmi teşvik etmekle suçladı.
AP, serbest çalışanı Amir Aman Kiyaro'nun, bir raporlama gezisinden eve döndükten sonra ülkenin savaşla ilgili olağanüstü hali kapsamında 28 Kasım'da gözaltına alındığını bildirdi. Raporda, suçlanmadığı belirtildi.
AP Genel Yayın Yönetmeni Julie Pace yaptığı açıklamada, "Bunlar asılsız iddialardır. Kiyaro, Etiyopya'da çatışmanın her tarafında önemli çalışmalar yapmış bağımsız bir gazetecidir." Etiyopya hükümetini Kiyaro'yu derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.
Polis ifadesi, gözaltına alınan diğer gazetecilerin devlet bağlantılı Fana Broadcasting ağından bağımsız kameraman Thomas Engida ve Addisu Muluneh olduğunu belirledi. Fana'nın CEO'su Admasu Damtew, Addisu'nun tutuklanmasının bizimle ilgili olmadığını söyleyerek yorum yapmayı reddetti.
Federal polis müfettişi Tesfaye Olani devlet medyasına verdiği demeçte, gazetecilerin Etiyopya'nın olağanüstü hal ve terörle mücadele yasasını ihlal etmekten yedi ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.
250'den fazla medya kuruluşu yasaklandı
Başbakan Abiy Ahmed, 2018'de göreve geldiğinde 250'den fazla medya kuruluşunun yasaklanması, düzinelerce gazetecinin serbest bırakılması ve geniş çapta eleştirilen bazı medya yasalarının yürürlükten kaldırılması dahil olmak üzere kapsamlı reformları denetledi.
Bununla birlikte, bazı hak grupları , hükümetin Kasım 2020'de kuzey Tigray bölgesinde çıkan çatışma da dahil olmak üzere ölümcül şiddet salgınlarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle basın özgürlüğünün o zamandan beri aşındığını söylüyor .
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, bu yıl 2 Kasım'da olağanüstü hal ilan edilmesinden bu yana en az 14 gazetecinin tutuklandığını söyledi. Etiyopya medya düzenleyicisi, son tutuklamalar hakkında sorulan bir soruya, polisin üç gazeteciyi "ülke kanunlarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle gözaltına aldığını söyledi.
Etiyopya Medya Kurumu başkanı Mohammed Edris, OLA'ya atıfta bulunarak Reuters'e verdiği demeçte, "Terör örgütü olarak belirlenen bir grup için tanıtım içeriği üretirken yakalandılar" dedi. OLA, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Edris, medya özgürlüğünün kısıtlandığı yönündeki suçlamaları reddetti ve "Sahnedeki gerçek şu ki, ülkede her zamankinden daha fazla medya kuruluşu ve özgürce çalışan gazeteci var" dedi.
Başbakanın bir sözcüsü, yorum talebine yanıt vermedi.