"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3556 %0.38
37,0305 %-0.11
2.608.242 %1.53
2.971,13 -0,17
Ara
İşçi Haber Gündem GÜBRETAŞ’tan iş birliği hamlesi

GÜBRETAŞ’tan iş birliği hamlesi

GÜBRETAŞ ile Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) arasında ArGe alanında üniversiteözel sektör iş birliğini sağlamaya yönelik bir protokol imzalandı.

GÜBRETAŞ, Türkiye'de tarımın sürdürülebilirliği ve tarımsal üretimde verim ve kalite artışını sağlamak adına çalışmalarına devam ediyor. Verim ve kalite artışı için üreticiler nezdinde bilinçli tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetlerinin yanı sıra sektörde gübre kullanım alışkanlıklarını değiştirmeye ve yeni nesil bitki besleme ürünleri geliştirmeye yönelik ArGe yatırımlarıyla da öne çıkan şirket, son yıllarda sanayiüniversite iş birliklerini kuvvetlendiriyor.

2019’da Gebze Teknik Üniversitesi ile 2020 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi ile protokol anlaşması imzalayan GÜBRETAŞ, Sabahattin Zaim Üniversitesi ile de iş birliği yaptı. Üniversite kampüsünde, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Genel Müdür İbrahim Yumaklı ve Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’un katılımlarıyla gerçekleşen İş Birliği Protokolü imza töreninde tarımsal araştırma ve geliştirme alanında üniversitesanayi iş birliği kapsamında ortak projeler yürütüleceği belirtildi.

Milli ürünlerle sektörde gübre kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyoruz

İmza töreninde konuşan GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, “Dünya nüfusunun önümüzdeki 30 yıl içinde 9 milyarı geçmesi bekleniyor, bununla birlikte dünyada tarımsal üretim yapılabilen alan ise çok kısıtlı. Küresel çapta gıda güvenliğini sağlamak ve açlık problemini bitirmek için tarımsal üretimin yüzde 50 ila 70 oranında artırılması gerekiyor. Tarım yapılabilen toprak yüzölçümünün yetersizliğinin yanı sıra nüfus artışı ile birlikte tarımsal alanlar da azalıyor. Bu faktörlerle birlikte çözüm bekleyen en önemli sorunlardan bir diğeri tarımsal üretimin önündeki iklim krizi." diye konuştu.

Tarımsal sürdürülebilirlik ve ArGe çalışmalarının hayati bir önem arz ettiğine değinen Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle ülkemizde ham maddesi ithalata bağlı gübre sektörüne yeni nesil yerli ve milli gübre çalışmalarıyla yeni bir soluk kazandırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda hem üniversitelerimizle hem kamu kurumlarıyla tarımsal üretim alanında ürün geliştirme odaklı iş birliklerimizi güçlendirme gayreti içerisindeyiz.

Geliştirilecek yeni nesil yerli ve milli ürünlerle sektörde gübre kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyoruz. GÜBRETAŞ gübrelerin doğru ve etkin bir şekilde kullanılması adına uzun yıllardır üreticilerle ortak çalışmalar yürütüp farkındalığı artırmaya çalışıyor. Topraklarımızın geleceği için gübrelemenin optimum şekilde doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini sürekli vurguluyoruz.

Bunun yanında ArGe çalışmalarıyla geliştireceğimiz yerli ve milli yeni nesil ürünlerle sektörde hammadde ithalatını minimize etmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizin kullandığı ürünlerin etkinliği artırılacak ve bu yenilikçi bitki besleme yaklaşımları ile verim ve kalitede de artış yaşanacak."

Poyraz, "GÜBRETAŞ, ülkemizde sürdürülebilir tarım için bitki besleme ürünlerinin tedarikinden çiftçiye ulaşmasına kadarki aşamaların tamamında gösterdiği sorumluluğu üniversitelerimizle yürüttüğü ArGe çalışmaları ile de devam ettiriyor. Bugün üniversite sanayi iş birliği için önemli bir adım daha atıyoruz. Bu iş birliğinin akademiye ve sektöre hayırlar getirmesini dilerim." şeklinde konuştu.

Tarımın geleceği için sağlayacağımız başarılar artacak

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi yönüne dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Altyapımızı ve entelektüel sermayemizi buna göre oluşturuyoruz. Bu kapsamda sanayi ile iş birliğini çok önemsiyor ve birbirimize değerli katkılar sunuyoruz. İmzaladığımız bu protokol de hayırlı bir adım olacaktır. Ülkemiz insanının sağlıklı, doğru, bilinçli ve kaliteli ama aynı zamanda ekonomik bir şekilde beslenebilmesi için üniversitelerin ve araştırma kurumlarının daha fazla sorumluluk alması gerektiğini düşünüyoruz.

Toprak ana ile sağlıklı ve doğru bir ilişki kurabilirsek, tarımın geleceği için sağlayacağımız başarılar artacaktır. Bu işbirliği ile GÜBRETAŞ gibi ülke tarımına uzun yıllardır hizmet veren güzide bir kurum ile güçlü bir sinerji oluşturacağımıza ve yürüteceğimiz ArGe çalışmalarının ülkemizin tarımsal kalkınmasına, daha güzel bir geleceğin birlikte inşasına ve milli tarım politikasına katkı vereceğini düşünüyorum. Bu işbirliği protokolünün ikinci Abdülhamit tarafından kurulan ve ülkemizin ilk modern tarım çalışmalarının yapıldığı tarihi Halkalı Ziraat ve Baytar mektebi binasında imzalanması da güzel bir tevafuktur." değerlendirmesinde bulundu.

 Protokol tarımsal üretimimize değer katacak

GÜBRETAŞ'ın bitki besleme alanındaki tecrübesini ArGe vizyonuna yansıtan bir kurum olduğunu belirten GÜBRETAŞ Genel Müdür İbrahim Yumaklı ise, "Bu anlamda Sabahattin Zaim Üniversitesi ile iş birliği içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bitki besleme alanında yürütülen ArGe çalışmaları tarımın sürdürülebilirliği ve gıda güvenliğinin sağlanması adına da çok kritik bir eşik, hem GÜBRETAŞ ArGe Merkezi, hem Sabahattin Zaim Üniversitesinin kıymetli akademisyenleri ArGe faaliyetlerinde bu bilinçle çalışmaktadır. Sabahattin Zaim Üniversitesiyle imzaladığımız iş birliği protokolü tarımsal üretimimize değer katacaktır. Üniversitenin zengin akademik kadrosu ve akademisyenlerimizin birikimiyle tarımsal ArGe çalışmalarını daha güçlü bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum." dedi.

Yumaklı, 2019 yılında Gebze Teknik Üniversitesiyle on yıllık bir iş birliği protokolü imzaladıklarını belirterek, "2 yıl gibi kısa bir sürede bu iş birliği meyvelerini vermeye başladı. 2020 yılında yerli ve milli biyoteknoloji içerikli bitki besleme ürünlerinin geliştirilmesine altyapı sağlamak için üniversite bünyesinde bir ArGe Serası kurulumu gerçekleştirdik. Yine aynı yıl TÜBİTAK tarafından onaylanan 2244 Sanayi Doktora Projesi için çalışmalar başladı. Aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesiyle imzaladığımız protokol kapsamında TÜBİTAK TEYDEB 1505 projesi çalışmalarımız da devam ediyor." diye konuştu.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile imzaladıkları işbirliği protokolü ile tarımsal üretime katkı sağlayacak faydalı işler yapacaklarını da ifade eden Yumaklı, "Ayrıca Sayın Bulut’un da ifade ettiği gibi bu kıymetli iş birliğini ülkemizin ilk modern tarım çalışmalarının yapıldığı tarihi Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi binasında imzalamak bizim için değerli bir husustur." ifadelerine yer verdi.

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *