"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2880 %0.08
36,9857 %-0.09
2.262.093 %-1.524
2.998,70 -0,97
Ara
İşçi Haber Gündem İsrail, ABD'nin Filistinliler için Batı Şeria'da konsolosluk açmasını önerdi

İsrail, ABD'nin Filistinliler için Batı Şeria'da konsolosluk açmasını önerdi

Filistinliler, ABD'nin büyükelçiliğini taşıma girişiminin, Doğu Kudüs'ün başkent olmasını baltalamak olduğunu düşünüyorlar.

İsrail, cumartesi günü Başkan Joe Biden yönetiminin Kudüs'teki Filistinliler için bir ABD konsolosluğunu yeniden açma planına karşı kamuoyundaki muhalefetini artırarak, böyle bir misyonun işgal altındaki Batı Şeria'da olması gerektiğini öne sürdü.

Eski Başkan Donald Trump yönetiminde Washington, Kudüs konsolosluğunu kapatarak ve personelini 2018'de Tel Aviv'den Kudüs'e taşınan ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ne yerleştirerek İsraillileri memnun etti ve Filistinlileri öfkelendirdi.

Görüşümüzü tutarlı, sessizce, drama olmadan ifade ediyoruz

Filistinliler Doğu Kudüs'ü gelecekteki başkent olmasını istiyorlar. Ancak ABD'nin büyükelçiliğini taşıma girişimini bu özlemi baltalamak olarak gördüler. 1967'de Doğu Kudüs'ü ele geçiren İsrail, Kudüs'ü bölünmez başkenti olarak adlandırıyor.

Filistinlilerle bağları onarmak isteyen Joe Biden yönetimi, tarih vermese de konsolosluğu yeniden açacağını açıkladı.

Başbakan Naftali Bennett gazetecilere verdiği demeçte, "Bu benim pozisyonum ve Amerikalılara sunuldu. Kudüs'te Filistinlilere hizmet eden bir ABD konsolosluğuna yer yok. Görüşümüzü tutarlı, sessizce, drama olmadan ifade ediyoruz." dedi. 

Bennett'in yanında konuşan Dışişleri Bakanı Yair Lapid, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'ta Filistin hükümetinin fiili koltuğundaki konsolosluğun yeniden açılmasını önerdi.

"Eğer ABD Ramallah'ta konsolosluk açmak istiyorlarsa, bununla bir sorunumuz yok" dedi.

Yalnızca başkent Kudüs'te bir ABD konsolosluğu olabilir

Ramallah'ta, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Lapid'in yorumlarını reddetti.

Nabil Abu Rudeineh Reuters'e verdiği demeçte, "Yalnızca Filistin devletinin başkenti Kudüs'te bir ABD konsolosluğu olmasını kabul edebiliriz. ABD yönetiminin açıkladığı ve yapmayı taahhüt ettiği şey de buydu."

ABD Büyükelçiliği sözcülerinden bu açıklamalara yorum gelmedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen ay Washington, Filistinlilerle olan bağları derinleştirmenin bir parçası olarak bir konsolosluk açma sürecini ilerleteceğini açıklamıştı. Fakat üst düzey personelinden biri de İsrail'in planı reddetmesinin bir engel oluşturduğunu söyledi. 

Yönetim ve Kaynaklardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian McKeon, ABD Senatosu'ndaki konsolosluk açmazı sorgulandığında, "Anladığım kadarıyla, herhangi bir diplomatik tesis açmak için ev sahibi hükümetin rızasına ihtiyacımız var" dedi.

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *