"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3869 %0.47
36,8522 %-0.6
2.642.890 %0.897
2.968,42 -0,26
Ara
İşçi Haber Gündem Mersin’de Yörüklerin yöntemiyle kara kovan balı üretildi

Mersin’de Yörüklerin yöntemiyle kara kovan balı üretildi

”Yörük Atalarımın 100 Yıllık Kara Kovanında Geleneksel Bal Üretimi Projesi” kapsamında, hasadına başlanan balın kilogramı 500 liradan alıcı buluyor

MERSİN (AA) Mersin'in Erdemli ilçesinde, proje kapsamında Yörüklerin geçmişte göç yollarında geleneksel kara kovanlarda ürettiği yöntemle elde edilen balın hasadına başlandı.

Erdemli Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde görevli arı üreticiliği eğitmeni Yıldız Zeynep Mavi, kursiyerleriyle "Yörük Atalarımın 100 Yıllık Kara Kovanında Geleneksel Bal Üretimi Projesi" hazırladı.

Proje kapsamında, Yörüklerin geçmişte doğal bal almak amacıyla göç yollarında yaptıkları gibi geleneksel kara kovanlarda bal üretilmesi için çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 10 ay süren çalışmalarla 15 kara kovanda üretilen balın hasadı yapıldı.

Mavi, gazetecilere, Yörük atalarının 100 yıl önce kaliteli bal elde etmek üzere kullandıkları teknikleri derleyerek aynı kalitede kara kovanda bal üretimi yapmayı başardıklarını söyledi.

Hasadı yapılan balın kilogramının 500 liradan alıcı bulduğunu bildiren Mavi, "Talep çok ancak üretim sınırlı. Her kovandan ortalama 37 kilo bal çıkıyor. Biz bu yıl ilk kez 15 kovanla başladık ve gelecek yıl bunu 50 kovana çıkartmayı hedefliyoruz. Böylece hem Yörük geleneklerimizi yaşatıyoruz hem de organik arıcılığa dikkati çekmek istiyoruz. Şimdiden gelecek yılın balına talip olanlar siparişlerini vermeye başladı." diye konuştu.

Kursiyerlerden Rukiye Aydın da çocukluğunda tattığı balın üretimini yapmanın sevincini yaşadığını belirterek, "Arıya hiçbir el değmeden üretildiği için ağızda petekleri bile çıtır çıtır dağılan sağlıklı bir bal. İnsan yemeye doyamıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *