"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Gündem Sait Bey Sitesi davasında gelişme: Bilirkişi raporu sanıkları temize çıkardı

Sait Bey Sitesi davasında gelişme: Bilirkişi raporu sanıkları temize çıkardı

Sait Bey Sitesi’ne ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, 44 kişinin ölümünden sorumlu tutulan kişilerin suçsuz olduğu öne sürüldü ve sanıklar tahliye edildi.

Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı'nın yıkımıyla ilgili firari sanıkları suçsuz gösteren bilirkişi heyeti, şimdi de Sait Bey Sitesi için benzer bir rapor sundu.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı’nda 35 kişinin ölümüne neden olan firari sanıkları aklayan bilirkişi heyeti, Sait Bey Sitesi’nin yıkımında sorumlu tutulanları da akladı. Bu olayda 44 kişi hayatını kaybetmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi akademisyenin hazırladığı raporda, binanın inşası sonrası çeşitli usulsüzlükler yapıldığı ve bu durumun binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilediği belirtildi.

Soruşturma sonucunda müteahhit Hasan Çam, şantiye şefi Halil İbrahim Us, statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız, yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız ve kontrol elemanı Melike Yıldız hakkında 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ancak yargılama sırasında yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Turgay Çoşgun, Cihan Öser, Mücteba Uysal, Hakkı Ekşi ve Barış Sayın tarafından hazırlanan 15 Temmuz 2024 tarihli raporda, sadece Hasan Çam asli kusurlu bulundu.

Sonuç olarak, şantiye şefleri Murat Kaş ve Halil İbrahim Us ile sanıklar Halil Yıldız ve Yavuz Kaygısız için görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği kesin olarak söylenemediği için teknik açıdan herhangi bir kusur atfedilemeyeceği ifade edildi. Bu raporun ardından, 18 Temmuz’da, yapı denetim firması yetkilisi Halil Yıldız ve uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Bilirkişi heyeti, raporu hazırlarken büyük bir emek harcadıklarını belirterek her bir üyeye 20 bin TL ek ücret talep etti.

Sait Bey Sitesi’nde dört yakınını kaybeden Tuba Erdemoğlu, yeni raporu eleştirerek, Halil Yıldız ve Yavuz Kaygısız’ın avukatlarının mahkeme salonunda tahliye olacaklarını belirttiklerini ve gelen raporun savunmalarıyla uyumlu olduğunu ifade etti. Erdemoğlu, yalnızca bir sanığın cezaevinde olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *