"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9763 %-0.03
41,3394 %-0.16
3.825,42 % -0,04
3.175.898 %-2.317
İşçi Haber Gündem Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında küresel ortalamanın üzerinde

Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında küresel ortalamanın üzerinde

Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı, geçen yıl 11 puan artarak yüzde 52’ye ulaşırken, küresel ortalama olan yüzde 42’yi geride bırakıyor. Deloitte’un raporu, yapay zekanın iş yerlerindeki etkilerini ve bireysel kullanıcıların ödeme alışkanlıklarını gözler önüne seriyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Deloitte’un yayımladığı “Dijital Tüketici Trendleri 2024” raporu, Türkiye’de üretken yapay zeka kullanımının hızla arttığını ortaya koydu. Geçen yıl Türkiye’de üretken yapay zeka kullanım oranı yüzde 52'ye ulaşarak, küresel ortalama olan yüzde 42’yi önemli ölçüde geride bıraktı. Raporda, Türkiye’de yapay zekanın kişisel amaçlarla, eğitimde ve iş yerlerinde nasıl kullanıldığına dair önemli veriler paylaşıldı.

Türkiye’de Yapay Zeka Kişisel Amaçlar İçin Sıkça Kullanılıyor

Türkiye’de anket yapılan 1002 kişinin yüzde 72’si, yapay zekayı kişisel amaçlarla kullandığını belirtti. Eğitim için bu oran yüzde 51’e çıkarken, iş yerinde verimlilik artırma amacıyla yapay zeka kullananların oranı ise yüzde 34 oldu. İstanbul, yüzde 77 ile yapay zeka farkındalığının en yüksek olduğu bölge olarak dikkat çekti.

Yapay zeka kullanımı, yaş ilerledikçe azalıyor. Gençler ve teknolojiye daha yakın olan grupların daha fazla üretken yapay zeka kullandığı görülürken, özellikle ChatGPT, Gemini ve MyAI gibi araçlar en fazla tercih edilen yapay zeka modelleri arasında yer aldı. Üretken yapay zeka kullananların yüzde 12’si her gün bu araçları kullanırken, yüzde 37’si haftada bir, yüzde 33’ü ise daha seyrek kullanıyor.

Türkiye’de iş yerlerinde yapay zeka kullanım oranı yüzde 34 olarak kayıtlara geçti. Bu kullanıcıların yüzde 61’i, iş süreçlerinde yoğun şekilde yapay zeka araçlarını kullanıyor. Yapay zekanın iş dünyasında en çok tercih edilen kullanım alanları arasında bilgi arama (yüzde 58), fikir üretme (yüzde 47), yazılı içerik oluşturma (yüzde 43), çeviri yapma (yüzde 40) ve metin özetleme (yüzde 34) yer aldı.

Deloitte Türkiye: Yapay Zeka Küresel Çapta Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 47’si, çalışanlarını üretken yapay zeka kullanımı konusunda teşvik ediyor ancak eğitim konusunda büyük bir eksiklik olduğu vurgulandı. Çalışanların yüzde 74’ü, bu alanda yeterli eğitim almadıklarını belirtiyor. Yapay zeka kullanımının verimliliği artırabileceği, ancak bunun için doğru eğitimlerin sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

Bireysel kullanıcıların üretken yapay zeka araçlarına ödeme yapma oranı, Türkiye’de yüzde 23,5 olarak belirlenirken, bu oran küresel ortalamanın üzerinde. Şirketi tarafından üretken yapay zeka kullanımını teşvik edilen çalışanlarda ise bu oran yüzde 27’ye kadar çıkıyor. Bu veriler, Türkiye’nin üretken yapay zeka araçlarına olan ilgisini ve kullanım alışkanlıklarını ortaya koyuyor.

Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, yapay zeka farkındalığının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını belirterek, "Yapay zeka, dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıkıyor ve küresel çapta yeni bir dönemin kapısını aralıyor" ifadelerini kullandı. Göl, yapay zekanın özellikle iş süreçlerine entegrasyonu ve çalışan verimliliği üzerindeki etkisinin çok önemli olduğunu vurguladı.