Yahoo, Çin anakarasındaki varlığını sona erdiren en son ABD teknoloji şirketi oldu, çünkü orada daha sert düzenlemeler uygulanıyor.
Firma, kararının ülkedeki "giderek daha zorlu bir iş ve yasal ortamdan" kaynaklandığını söyledi. Çin'deki Yahoo kullanıcıları artık sitelerine artık erişilemediğini söyleyen bir mesajla karşılanıyor. Şirket, Yahoo ürün ve hizmetlerinin dünyanın başka yerlerinde etkilenmediğini söylüyor.
Bir açıklamada şöyle deniyor: "Yahoo, kullanıcılarımızın haklarına ve ücretsiz ve açık internete bağlı kalmaya devam ediyor. Kullanıcılarımıza destekleri için teşekkür ediyoruz."
Yahoo'nun bu hamlesi, Microsoft'un geçen ay iş odaklı sosyal ağı olan LinkedIn'i Çin'den kaldırdığını açıklamasının yakından takip ediyor.
Teknik çöküş
Çin, hem ABD'den hem de kendi yerli devlerinden büyük teknoloji şirketlerine yönelik geniş çaplı bir baskının ortasında. Son yıllarda çıkarılan bir dizi yasa, Yahoo ve diğerlerinin "zorlu" bir pazar olarak nitelendirdikleri şeye katkıda bulunuyor.
1 Kasım'da yürürlüğe giren Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu (PIPL) bunlardan biridir.
Çin veri koruma yasası olarak tasarlanan yasa, bir şirketin yıllık cirosunun %5'ine varan potansiyel olarak büyük para cezaları tehdidiyle birlikte verilerin nasıl toplanabileceği ve saklanabileceği hakkında bir dizi düzenleme getiriyor.
Bazı yönlerden, Avrupa'daki GDPR gibi gizlilik odaklı yasalardan farklı değildir. Ancak Çin'deki siyasi ortam, katı sansür gereklilikleriyle birçok batılı ülkedekinden önemli ölçüde farklıdır.
Bazı Batılı teknoloji firmaları, Çin ile bağlantıları olduğu veya kullanıcı verilerini orada sakladıkları için eleştirildi . Çinli firmalar bile , devletin ekonomisini düzenlemeye yönelik beş yıllık planının bir parçası olan daha geniş bir teknoloji baskısının etkilerinden muzdarip .
Bitcoin madenciliği, kripto para birimlerinin ticaretine yönelik kapsamlı bir yasakla harap olurken, Alibaba bu yılın başlarında 2,8 milyar dolar (2 milyar sterlin) rekor bir para cezasına çarptırıldı .
Yetkililerin dijital uyuşturuculara benzettikleri kısıtlamalar oyun oynamaya da uzanıyor ve çocukların çevrimiçi oyun kullanımını ciddi şekilde sınırlayan kurallar getiriyor .
YAHOO
İnternetin ilk günlerinde tercih edilen arama motoru olarak Google'a rakip olan Yahoo, son yirmi yılda servetinin düştüğünü gördü.
Bugün, e-posta ve arama işlevlerinin yanı sıra çeşitli haberler içeren bir açılış sayfası olan web portalı hizmetleri sunmaktadır. Ancak Google ve Facebook ve Twitter gibi yeni devler tarafından gölgede bırakıldı.
Ayrıca, Çin'de artık erişilemeyen teknoloji haber siteleri Engadget ve TechCrunch gibi bir dizi medya markasına da sahiptir. En son Mayıs'ta ABD telekom şirketi Verizon'u ve AOL'yi bir özel sermaye şirketine 5 milyar dolara sattığında birkaç kez el değiştirdi .
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.