"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.233.978 %0.358
İşçi Haber Gündem Yemek kartı ile market alışverişine sınır geldi: Aylık limit ne kadar?

Yemek kartı ile market alışverişine sınır geldi: Aylık limit ne kadar?

Milyonlarca çalışanın kullandığı yemek kartları, market alışverişlerinde de tercih ediliyor. Ancak birçok kişinin bilmediği bir limit uygulaması var. 2024’te yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile artık yemek kartıyla marketten yapılacak alışverişler sınırlı! İşte detaylar ve kasada mağdur olmamak için dikkat edilmesi gerekenler…

Okunma Süresi: 2 dk

Pandemiyle birlikte evden çalışanların sayısı artarken, işverenlerin verdiği yemek kartlarının da kullanımı market alışverişlerine kaydı. Ancak yemek kartlarının temel amacı "yerinde tüketim" olduğu için bu durum yeni bir sınırlamayla karşı karşıya kaldı. İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere'nin açıklamasına göre, artık market harcamaları için günlük 158 TL, aylık ise 3.476 TL sınırı bulunuyor.

yemek kartıyla alışveriş yapmanın limiti nedir?

Yemek kartlarıyla market alışverişi yapılabiliyor, ancak Vergi Usul Kanunu'na göre yalnızca günlük 158 TL tutarındaki harcama gider olarak kabul ediliyor. Bu nedenle marketlerde bu limit üzerinde yemek kartı ile ödeme yapıldığında sistem ödeme reddedebiliyor.

Bu limitin, çalışanların alışverişlerini tek seferde ya da parça parça kullanmalarına olanak tanıdığı belirtiliyor. Ancak birçok çalışan bu sınırlamadan habersiz olduğundan, kasada ödeme esnasında mağduriyet yaşayabiliyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konunun hem çalışanları hem de işverenleri ilgilendiren bir vergi düzenlemesi olduğunu vurguladı. İşverenlerin yemek kartı üzerinden yaptığı ödemelerin sadece 158 TL’lik kısmının vergiden muaf tutulduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Amaç suistimali önlemek ve vergi kaybını engellemek” dedi.

Kasada Sorun Yaşamamak İçin Ne Yapılmalı?

Evde çalışan kişiler yemek kartlarını öğle yemeği için değil, temel ihtiyaçlarını marketten karşılamak için kullanıyor. Bu da market harcamalarının artmasına neden oluyor. Yeni uygulama, en çok bu grubu etkiliyor.

Güzeldere, "Yemek kartı çalışanlar için bir avantaj olmaya devam ediyor, ancak bu kullanımın dengeli olması gerekiyor" diyerek tüketicilerin harcamalarını bilinçli yapmaları gerektiğini belirtti.

Uzmanlara göre, yemek kartı sahipleri alışveriş yapmadan önce kart bakiyelerini ve günlük/aylık limitlerini kontrol etmeli. Ayrıca kasada olası bir ret durumuna karşı, yanlarında alternatif ödeme yöntemi bulundurmaları öneriliyor.

 

 

Kaynak: Milliyet