İstanbul'da bebek ölümlerine sebep oldukları iddia edilen ve özel hastanelere haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı "Yenidoğan Çetesi" davasının ikinci duruşması bugün başlıyor. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, sanıkların savunmaları alınacak.
İstanbul'da bebeklerin ölümlerine yol açan suç örgütü üyeleri arasında doktorlar, ambulans şoförleri ve hastane yetkilileri bulunuyor. İddianamede, suç örgütünün başında yer alan doktor Fırat Sarı ile birlikte, suçların sevk ve idaresini yapan sanıklar arasında doktor İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in adı geçiyor. Örgüt, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak amacıyla hastaların sağlık durumlarını olduğundan daha ağır gösterdi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yüksek ücretler tahsil etti.
yenidoğan çetesi davasında İddianame ve Suçların Detayları neler?
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanıkların, bebekleri uygun olmayan hastanelere sevk ederek SGK'den yüksek ücret tahsil etmekle suçlanıyor. Bu şekilde sağlık hizmeti alması gereken bebeklerin, kar amacı güden hastanelere yatırılması sağlanmış. İddianamede, hastaların sağlık durumunun iyileştirilmesi değil, maddi kazanç elde edilmesinin ön planda olduğu vurgulanıyor.
Sanıklar arasında en ağır ceza talepleri, Fırat Sarı ve İlker Gönen için öngörülüyor. İki sanık için, 10 bebeğin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir içinse 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Soruşturma kapsamında, bazı hastanelerin ruhsatları iptal edildi ve bebek hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edildi. Ayrıca, 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atanarak, söz konusu sağlık kuruluşlarının mal varlıklarına el konulması talep edildi.
davanın seyri nasıl devam ediyor?
Yenidoğan Çetesi'ne ilişkin yeni hazırlanan fezlekede, şüpheliler hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezaları isteniyor. Duruşma sırasında, tutuksuz sanıklardan 4'ü de tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Soruşturma kapsamında, "Yenidoğan Çetesi"ni çökerten savcıya yönelik ölüm tehditleri de gündeme geldi. Bu tehditlerin ardından, savcıya yönelik yapılan asılsız paylaşımlar üzerine 5 kişi hakkında dava açıldı. Bu davada, sosyal medyada yapılan paylaşımlar sebebiyle soruşturma devam ediyor.
Bugün yapılacak duruşma, "Yenidoğan Çetesi"ne ilişkin önemli bir adım olacak. Savunmaların alındığı ikinci duruşmanın ardından sanıkların cezai sorumlulukları daha net bir şekilde belirlenecek. Çeteye yönelik soruşturma ise devam etmekte olup, tüm suçluların adalet önünde hesap vermesi için mücadele sürüyor.