"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5058 %0.12
36,4481 %0.25
3.392.129 %5.307
2.965,40 1,03
Ara
İşçi Haber Gündem Yerli kuduz aşısı geliyor mu? Türkiye klinik öncesi sürece girdi

Yerli kuduz aşısı geliyor mu? Türkiye klinik öncesi sürece girdi

Türk bilim insanları, hayvanlara yönelik geliştirilen kuduz aşısının ihracatının başladığını ve insana yönelik yerli kuduz aşısının üretiminde klinik öncesi (preklinik) aşamaya geçildiğini açıkladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, konuyla ilgili gelişmeleri 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’nde değerlendirdi.

Kayseri’de düzenlenen kongrede konuşan Prof. Dr. Yeşilbağ, kuduzun insanlık tarihindeki en eski zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan biri olduğunu vurguladı. Yeşilbağ, kuduz vakalarının neredeyse tamamında ölümle sonuçlandığını belirterek, tedaviye hızlı müdahalenin kritik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yüksek kuduz riski taşıyan ülkeler arasında yer aldığını belirten Yeşilbağ, birçok hayvan türünün kuduz hastalığının taşıyıcısı olabildiğine dikkat çekti. Özellikle köpeklerin, insanlara bulaşan vakaların %99’undan fazlasında etkili olduğunu ifade eden Yeşilbağ, her yıl yaklaşık 450 bin kuduz riskli temas vakasının kayıtlara geçtiğini ve bu sayının giderek arttığını belirtti.

👩‍⚕️ Kuduz Aşısı Nedir? Kuduz Aşısı Fiyatları 2024

Hayvan Aşısı İhraç Ediliyor

Türkiye’de kuduz aşısı üretiminin geçmişte güçlü bir altyapıya sahip olduğunu, ancak teknolojik gelişmelere ayak uydurulamaması nedeniyle kesintiye uğradığını söyleyen Yeşilbağ, hayvan sağlığı için yerli kuduz aşısının geliştirilip üretilmeye başlandığını aktardı.

Prof. Dr. Yeşilbağ, "Özel sektör ve üniversiteler iş birliğiyle yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde hayvanlara yönelik kuduz aşısını ürettik ve şu anda ihraç ediyoruz. Türkiye’de de bu aşının lisanslanma süreci tamamlanmak üzere” dedi.

Yerli Kuduz Aşısında Kritik Süreç Başladı

Hayvanlar için her yıl yaklaşık 2 milyon doz, insanlar için ise 1,5 milyondan fazla kuduz aşısının ithal edildiğini söyleyen Yeşilbağ, Türkiye’de insana yönelik yerli kuduz aşısının geliştirilmesi çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Adıyaman’da faaliyet gösteren ve Covid-19 sürecinde projeler yürüten bir özel sektör kuruluşuyla yerli kuduz aşısı üretimi için iş birliği yaptıklarını belirten Yeşilbağ, “Temel hedefimiz, bu aşının araştırma ve geliştirme sürecini tamamlamaktı. Şu anda klinik öncesi (preklinik) aşamadayız. İnsan kaynağımız ve altyapımızla bunu başardığımızı göstermiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *