İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken BBC'nin yaptığı araştırmaya göre, her geçen yıl sıcaklığın 50C'ye kadar arttığını ve aşırı sıcak günlerin sayısı 1980'lerden bu yana iki katına çıktığını açıkladı.
Dünya eskisinden daha fazla sıcaklığını gösteriyor
50C'nin (122F) üzerindeki toplam gün sayısı, 1980'den beri her on yılda artmıştır. Ortalama olarak, 1980 ile 2009 arasında, sıcaklıklar yılda yaklaşık 14 gün 50C'yi geçmiştir.
Bu sayı 2010-2019 yılları arasında yılda 26 güne yükseldi. Aynı dönemde, yılda ortalama iki hafta fazladan 45C ve üzeri sıcaklıklar meydana geldi. Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü müdür yardımcısı Dr Friederike Otto, "Artış %100 fosil yakıtların yakılmasına bağlanabilir" dedi.
Artık daha fazla yer 50C'ye ulaşıyor
Tüm dünya ısındıkça, aşırı sıcaklıkların artması daha da olası hale geliyor. Yüksek ısı, insanlar ve doğa için ölümcül olabilir ve binalarda, yollarda ve güç sistemlerinde büyük sorunlara neden olabilir.
50C sıcaklıklar ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Körfez bölgelerinde görülmektedir.
Ve rekor sıcaklıklar sonra İtalya'da 48.8C ve Kanada'da 49.6C bu yaz, bilim insanları uyardı, fosil yakıt emisyonlarını kesmediği sürece 50C daha fazla artacağını ve gün sayısında da yükseliş yaşanacağını açıkladı.
Oxford Üniversitesi Coğrafya ve Çevre Okulu'nda iklim araştırmacısı olan Dr Sihan Li, "Hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Emisyonlarımızı ne kadar hızlı kesersek hepimiz o kadar iyi olacağız" diyor.
Aşırı sıcaklığın etkileri
BBC analizi, aşırı sıcaklığın tüm dünyadaki yaşamları nasıl etkilediğini araştıran Life at 50C adlı bir belgesel dizisi başlatıyor.
50C'nin altında bile, yüksek sıcaklıklar ve nem ciddi sağlık riskleri oluşturabilir.
ABD'deki Rutgers Üniversitesi'nden geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, mevcut küresel ısınma seviyeleri devam ederse, dünya çapında 1,2 milyar kadar insan 2100 yılına kadar ısı stresi koşullarıyla karşı karşıya kalabilir . Bu durum, bugün etkilenenlerden en az dört kat daha fazladır.
Aşırı sıcaklıklar kuraklığı ve orman yangınlarını daha olası hale getirdiğinden, çevrelerindeki manzara değiştikçe insanlar da zor seçimlerle karşı karşıya kalıyor. Diğer faktörler katkıda bulunabilirken, iklim değişikliği de çölleşmenin arkasındaki önemli bir itici güçtür.
Bu haber BBC'den alıntı yapılmıştır